130 miljoner amerikaner vaccinerade

Text: Redaktionen

Foto: TT

INRIKES

Tvingas kasta vaccin-doser

Oron kring Astra Zenecas vaccin har de senaste dagarna vuxit på olika håll i landet – och i flera regioner ratar nu patienter vaccinet. Och i Region Stockholm har man tvingats kasta doser, rapporterar SVT.

Politiker tar ut omställningsstöd – trots att de har ett jobb

Minst 19 politiker i kommuner runt om i Sverige har kunnat ta ut omställningsstöd, som ska hjälpa arbetslösa politiker i väntan på nytt jobb – trots att de redan har ett arbete, rapporterar Expressen/GT.

Färre självmord i början av pandemin

Antalet självmord i början av pandemin sjönk i vissa områden, tvärtemot farhågorna, rapporterar Ekot. En tidigare rapport från Socialstyrelsen har också slagit fast att antalet självmord även i Sverige minskade under perioden fram till juni 2020.

INTERNATIONELLT

Rättegång mot polisman som anklagas för George Floyds död

I dag inleds slutpläderingarna i rättegången mot polismannen Derek Chauvin, som åtalas för att ha orsakat George Floyds död vid ett polisingripande förra året. Juryn inleder sina överläggningar direkt efter slutpläderingen, enligt Ekot. Det är oklart när domen lämnas. Vid fällande dom kan Derek Chauvin dömas till uppemot 10–15 års fängelse.

130 miljoner amerikaner har fått vaccin

Varannan vuxen amerikan – nästan 130 miljoner – har fått minst en dos vaccin och dryg tredjedel är fullvaccinerade, skriver flera amerikanska medier samt AP.

DEBATTER

Den nya avfallsförbränningsanläggningen skulle släppa ut flera hundra tusen ton koldioxid per år. Det är inte acceptabelt och regeringen bör nu gå vidare med förslag som innebär att klimatfrågan tydligare kommer in i tillståndsprocesser så att man kan stoppa investeringar som leder till ökade utsläpp, skriver miljöprofessorn Göran Finnveden på DN Debatt.

Trots goda möjligheter att bryta metaller i vårt eget land blir Sverige mer beroende av andra länders gruvor. Vi moderater arbetar för att främja gruvnäringen, skriver Lars Hjälmered (M) på SvD Debatt.