Fällande dom i George Floyd-målet

Text: Redaktionen

Foto: TT

Fällande dom i George Floyd-målet
Ex-polisen Derek Chauvin har gjort sig skyldig till George Floyds död, beslutade juryn. Han riskerar nu 40 års fängelse. USA:s president Joe Biden har till Floyds familj sagt att ”inget kommer att göra allt bättre, men nu finns det åtminstone lite rättvisa”, enligt CNN.

En coronaljusning i Stockholmsregionen
Tycket på sjukvården i Stockholm är fortsatt högt men det finns positiva tendenser då antalet sjukhusvårdade patienter med covid-19 minskar något. ”Vi ligger på en platå, det kan man säga tydligt. Om det är början på en nedgång är för tidigt att säga, men uppgången har stannat av”, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm till SvD.

EU har enats

EU-länderna har enats om ett mål om att minska koldioxidutsläppen med minst 55 procent till 2030, rapporterar Ekot.
”Vi är mycket nöjda med den preliminära uppgörelse vi nått. Den europeiska klimatlagen spikar ramen för EU:s klimatlagstiftning 30 år framåt”, säger den portugisiske klimat-och miljöministern Joao Pedro Matos Fernandes i ett uttalande.

Superligan allt tunnare

Samtliga sex brittiska klubbar hoppar av planerna på en ny superliga inom fotbollen och nu meddelar även de italienska storklubbarna Milan och Inter att de kommer lämna den kritiserade satsningen. Det betyder att bara Juventus, Real Madrid, Barcelona och Atlético Madrid återstår, skriver Guardian.

DEBATTER

En våldsutövare börjar inte ett beteende av makt, våld och kontroll plötsligt i vuxen ålder – det grundläggs tidigare. Det finns en rad åtgärder som kan fånga upp dem, skriver Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 Möjligheter, på SvD Debatt.

Om förslaget till ny djurhälsolag genomförs kan Tullverket inte längre stoppa fordon för att söka efter hundar. Hundsmugglingen innebär förutom lidande för djuren att vi riskerar att få in farlig smitta som rabies i Sverige, skriver Christina Nordin och Charlotte Svensson från Jordbruksverket och Tullverket på DN Debatt.