Fredrick Federley (C) kandiderar till kyrkovalet: »Vill ge tillbaka«

Text: Redaktionen

Foto: TT

Comeback för Federley. Ställer upp i kyrkovalet.

Fredrick Federley (C) kandiderar till kyrkovalet i hemkommunen Gagnef i höst, rapporterar P4 Dalarna.

– Jag vill ge tillbaka av det engagemang jag har känt från kyrkan när jag har mått väldigt dåligt, säger han till radion.

Federley lämnade i december alla politiska uppdrag sedan det framkommit att han hade haft en relation till en man som tidigare dömts för grov våldtäkt mot barn.

SD: Ny regering som Reinfeldts ointressant

Sverigedemokraterna förbereder sig internt på att få stort politiskt inflytande efter nästa val, skriver Göteborgs-Posten.

Men för att stötta en borgerlig regering har SD en rad krav, bland annat inflytande över budgeten.

Partiet har också meddelat M om att de snart vill inleda sakpolitiska förhandlingar för att ta fram en färdplan för de kommande fyra åren.

– Att vi vill byta regering är självklart, men det ska ske för att det ska bli bättre. En ny regering av Reinfeldt-typ är helt ointressant för oss, säger Åkesson som också säger att han helst vill bli justitieminister om posten som statsminister inte är tillgänglig.

Ny studie: Covid-19 ökar risken för mentala problem

Patienter som har haft covid-19 löper en förhöjd risk att drabbas av ångest, nedstämdhet, demens och stroke. Det visar den största studien som har gjorts hittills på ämnet och som nu publiceras i tidsskriften Lancet Psychiatry.

Studien visar att 34 procent av alla covidpatienter hade fått en psykiatrisk diagnos inom sex månader efter virusinfektionen. De vanligaste diagnoserna var ångestproblematik, nedstämdhet, missbruk och sömnsvårigheter.

Resultatet oroar forskare, som befarar att pandemin kan följas av en våg av psykiatriska och neurologiska problem, skriver Reuters.

– Även om risken för att drabbas är relativt liten på individnivå, så kan effekten för befolkningen som helhet vara betydande, säger Oxford-professeorn Paul Harrison, som har varit med och lett studien.

I den aktuella studien, som är den största i sitt slag, har forskare jämfört uppgifter från fler än 230 000 före detta covidpatienter, med drygt 100 000 patienter som haft säsongsinfluensa, och med 230 000 som haft någon form av luftvägsinfektion.

UTRIKES

EU-sanktioner kan leda till krig i Myanmar, varnar Ryssland.

Ryssland varnar för att väst riskerar att trigga ett fullskaligt inbördeskrig i Myanmar genom att införa sanktioner mot militärjuntan i landet, rapporterar Reuters.

Ryska utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att sanktionerna är meningslösa och farliga. Samtidigt förbereder EU för ytterligare ekonomiska sanktioner mot militärjuntan. Sedan tidigare har EU infört sanktioner mot en rad personer som haft inblandning i militärkuppen.

Runt 570 människor, bland annat cirka 40 barn, har dödats av polisen och militären sedan kuppen den 1 februari. Nära 3 500 personer har gripits.

Danmark kände till svenska spridningen innan allmänheten

Danska myndigheter kände till att det fanns en ”utbredd smitta” av coronaviruset i Sverige innan den svenska allmänheten fick kännedom om det. Det skriver Emanuel Karlsten i en granskning i Expressen om när smittan kom till Sverige.

I ett mejl till det danska regeringskansliet den 14 mars skrev chefen för Statens serum institut i Danmark, Kåre Mölbak, att han fått konfidentiell information från Sverige om att slumpmässiga prover visat allmän spridning av viruset i delar av Sverige sedan i början av mars.

Samtidigt sa Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell upprepade gånger att det inte fanns någon allmän smittspridning i Sverige. Tegnell säger i dag till Expressen att Sverige inte tolkade resultaten från de slumpmässiga testen som ett tecken på samhällsspridning och att han inte förstår varför den danska myndigheten dragit den slutsatsen.

 

USA kräver svar om rysk militär aktivitet nära Ukraina

USA begär att Ryssland redogör för varför tiotusentals soldater samlats vid gränsen mot Ukraina nära den omstridda regionen Donbas, rapporterar AFP.

Ryssland har sagt att det rör sig om övningar men enligt Pentagon har Ryssland inte på förhand informerat om någon övning, vilket är brukligt.

Truppförflyttningarna har fått Ukraina att varna för att konflikten ut med gränsen kan blossa upp på nytt. Under dagen bad också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Nato att snabba på processen för att göra hans land till medlem i alliansen.

Enligt Zelenskyj är ett Nato-medlemskap det enda som kan få slut på konflikten.