Inrikes

Bulletin hämtar chefredaktör med meriter från New York Times

Högersajten Bulletin får chefredaktör från New York Times, Liberalernas ödesbeslut har inte gett bättre opinionssiffror, SVT får kritik för Meetoo-backlash och Moderaterna lanserar ett 100-punktsprogram om invandringen. Det här är dagens rubriker i Svepet.

INRIKES

Liberalerna fortsätter att tappa

Liberalernas beslut att verka för en borgerlig statsminister även med stöd av Sverigedemokraterna har inte givit några bättre opinionssiffror, det visar SVT/Novus senaste mätning. Liberalerna får 2,9 procent i april månads undersökning, det skriver SVT. Moderaterna tappar också i mätningen.

Bulletin rekryterar chefredaktör från New York Times

Den tidigare politiske redaktören för New York Times ledarsida, Andrew Rosenthal, blir ny chefredaktör för konservativa nyhetssajten Bulletin. I en intervju i tidningen Vanity Fair säger han sig veta exakt vad den konfliktfyllda svenska nätsatsningen behöver.

SVT får kritik för Metoo-backlash

SVT-dokumentären med den tidigare våldtäktsanklagade komikern Soran Ismail har lett till en metoobacklash, det menar kritiker. En crowdfundingkampanj har på kort tid samlat in 250 000 kronor för att göra en motdokumentär, och SVT har anmälts till Granskningsnämnden av femton personer, det skriver Dagens Nyheter.

UTRIKES

Kritik mot rapporten om coronavirusets början

Internationella forskare riktar kritik mot WHO:s rapport om covidvirusets ursprung.

Forskare i Australien, Frankrike, Spanien, Österrike och USA är kritiska till att inte blod från blodbanker har undersökts för att se om viruset cirkulerade i befolkningen före det upptäcktes i Wuhan i Kina 8 december 2019, det rapporterar Sveriges Radio.

Nordirlandkonflikten har blossat upp igen efter Brexit

För sjätte natten i rad är det oroligheter i norra Irland. Brexit skulle hindra konflikten att blossa upp igen, men de nya reglerna har gjort att paramilitära grupper tagit tillbaka sitt stöd av långredagsavtalet. Igår tändes eld på en buss i Belfast.

DEBATT

Moderaternas nya integrationspolitik 

Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M) presenterar Moderaternas nya integrationspolitik på DN Debatt idag. 100 punkter i förslaget ska leda till en invandring som är bra för Sverige. Politikens nytta ska utvärderas mot två mätbara mål: hur många som kan försörja sig själv och hur många som talar begriplig svenska. Moderaterna vill se en kraftigt minskad invandring som har volymmål som i övriga nordiska länder, lägre ersättning de första fem åren i Sverige, krav på godkänt i SFI och samhällsorientering för rätt till bidrag, stopp för att bosätta sig var man vill, nationell folkräkning, språkscreening på BVC, och längre fängelsestraff.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera