Rekordmånga långtidsarbetslösa – kan vara över 200 000 innan årets slut

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Rekordmånga långtidsarbetslösa

Risken är uppenbar att mängden långtidsarbetslösa överstiger 200 000 i år. Det säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT. Antalet är nu rekordhöga 187 000. Dessutom har över 100 000 personer varit arbetslösa mellan ett halvt och ett år.

Coronapandemin har också medfört att det är nya grupper som hamnat eller riskerar att hamna i längre tider utan jobb, nu även de med gymnasieutbildning och relativt färska jobberfarenheter i större utsträckning.

I slutet av mars var 440 000, eller 8,4 procent, arbetslösa. Det är 52 000 fler än för ett år sedan. 191 000 av dem är födda utanför Europa.

 

Tegnell missade andra vågen

Folkhälsomyndigheten (FHM) tonade ner smittspridningen i Sverige under den andra vågen och uppgav även att svenskarna följde råden väl, trots undersökningar som pekade på allt sämre följsamhet, rapporterar Ekot.

I september började fallen öka igen efter sommarens låga nivåer, något som nu identifierats som andra vågen. Men trots att antal smittade enligt FHM:s egen statistik ökade 35 procent på en vecka, skickade myndigheten ut lugnande signaler.

”En ganska stabil nivå med en liten försiktig ökning” och ”sakta men säkert åt fel håll”, sade statsepidemiolog Anders Tegnell om läget.

Anledningen till den optimistiska tonen var att FHM trodde att rekommendationerna skulle följas bättre och ökningen stanna av, trots att rörelsedata från Telia visade på motsatsen.

 

Utköpt efter korruption

Sjöfartsverkets personaldirektör Kristina Öhman som anställde en nära vän har köpts ut för 1,6 miljoner kronor, rapporterar P4 Göteborg. Anställningen avslöjades efter att en visselblåsare slagit larm om jäv och korruption i samband med rekrytering.

En advokatbyrå som fick i uppdrag att utreda anklagelserna skriver i en intern rapport att personaldirektören anställt en tidigare kollega från en annan myndighet som hon ska ha haft en ”sällsynt nära relation med”.

Sjöfartsverket har enligt tidningen Publikt slutit ett avtal som innebär att personaldirektören arbetsbefrias fram tills att anställningen avslutas. Hon får också ett avgångsvederlag på 1,6 miljoner kronor, motsvarande 20 månadslöner.

 

Maj Britt Theorin död

Den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Maj Britt Theorin har avlidit. Det meddelar fredsorganisationen Internationella fredsbyrån, som hon varit ordförande för. Som politiker ägnade Theorin en stor del av sitt liv åt kampen för jämställdhet, fred och nedrustning.

– Jag lärde känna Maj Britt Theorin som en stridbar och modig person", skriver statsminister Stefan Löfven i ett mejl till TT.

Theorin var riksdagsledamot mellan 1971 och 1995 och EU-parlamentariker åren 1995 till 2004. Hon blev 88 år gammal.

 

UTRIKES

 

Ny dödsskjutning i Minneapolis

Nya protester har brutit ut i Minneapolis i USA, där en svart man har skjutits ihjäl vid ett polisingripande. Polischefen säger att skjutningen var "oavsiktlig".

Polis uppger att en patrull stoppade 20-åringen för en trafikförseelse och upptäckte att han var efterlyst. När de försökte gripa honom ska han ha satt sig i bilen igen, varpå polisen öppnade eld.

Hundratals personer samlades i söndags kväll utanför en polisstation i Brooklyn Center, som ligger nordväst om Minneapolis. Kravallutrustad polis sköt tårgas och distraktionsgranater för att skingra folksamlingen. Nationalgardet har satts in i området för att undvika att situationen hamnar utom kontroll.

Mannen sköts bara 16 kilometer från den plats där George Floyd dödades i samband med ett brutalt polisingripande i maj förra året. Floyds död blev startskottet för flera månader av stora protester mot rasism och polisbrutalitet i USA och en rad andra länder.

 

En miljon döda med covid i Europa

Antalet döda med covid-19 i Europa har passerat en miljon, enligt en sammanställning av AFP.

– Det här är inte den situation vi ville vara i 16 månader in i pandemin, när vi har kontrollåtgärder som bevisats fungera, säger Maria Van Kerkhove vid Världshälsoorganisationen (WHO).

I världen närmar sig antalet döda 3 miljoner, och Indien har passerat Brasilien som det land i världen som har näst flest bekräftade fall i absoluta tal efter USA.

 

Cameron avslöjad som lobbyist

Storbritanniens förre premiärminister David Cameron gick under sin regeringstid till hårda angrepp mot lobbyister som ”gick som i svängdörrar” mellan politik och näringsliv.

Nu har han själv avslöjats som lobbyist för det brittisk-australiensiska finansbolaget Greensill Capital. Enligt Financial Times hade Cameron optioner som kunde ha blivit värda en halv miljard om inte bolaget kollapsat, vilket gjorde optionerna värdelösa.

Cameron började arbeta för Greensill Capital 2018 och har i sin första kommentar betonat att han inte gjort något olagligt i sin roll som bolagets företrädare. Men avslöjandet har väckt nya krav i Storbritannien på hårdare reglering av lobbyism.

 

Japan dumpar strålskadat vatten

Japans regering vill släppa ut 1,25 miljoner ton vatten från kärnkraftverket i Fukushima, som skadades i en tsunami 2011, i havet. Det är vatten som användes för att kyla ned kärnkraftverket och regn och grundvatten som dagligen sipprar in i anläggningen.

Japans regering anser att utsläppet kommer att vara säkert eftersom vattnet har renats så att nästan all radioaktivitet är borta, och att det dessutom kommer att spädas ut. FN:s atomenergiorgan IAEA ger grönt ljus, och liknar det vid de utsläpp som görs vid andra kärnkraftverk runt om i världen.

Men grannarna Sydkorea och Kina uttrycker oro för planerna. Även den lokala fiskerinäringen har ilsknat till över beslutet, som man befarar kommer att skada förtroendet för produkter från området.

Kärnkraftverket råkade ut för tre härdsmältor efter tsunamin den 11 mars 2011. De boende inom en radie av 20 kilometer evakuerades.

 

EU inför sanktioner mot Iran

EU riktar sanktioner mot åtta iranska milisledare och polischefer efter den brutala kväsningen av folkliga protester i november 2019. Det är första gången sedan 2013 som EU inför sanktioner mot Iran för brott mot mänskliga rättigheter.

En av dem som får inreseförbud och frysning av tillgångar inom EU är chefen för det iranska revolutionsgardet, Hossein Salami. Sanktionerna drabbar även ledaren för den hårdföra frivilligmilisen Basij.

Iran svarar med att avbryta samarbetet med EU inom kampen mot knarksmuggling, terrorism och i flyktingfrågor.

 

Kinesiskt flyg retar Taiwan

Enligt Taiwans försvarsdepartement flög 18 kinesiska stridsplan och fyra bombplan över Taiwans flygförsvarszon, rapporterar Reuters.

Det var den hittills största inflygningen sedan Taiwan börjat rapportera om kinesisk närvaro i fjol. Överflygningen sker bland annat nära de av Taiwan kontrollerade Dongshaöarna i Sydkinesiska havet.

Överflygningar av kinesiska stridsplan har ökat enligt Taipei. Den 26 april rapporterade Taiwan att 20 stridsplan flugit in över taiwanesiskt luftrum, då 16 plan av typ J-6 samt fyra bombplan.

Spänningen i området kring Sydkinesiska sjön, där Kina hävdar stora territoriella anspråk, har trappats upp på senare år med både marin- och flygövningar.

Text: Redaktionen

Bild: TT