Röda Liverpool under statlig förvaltning efter mutskandal: »Dysfunktionellt«

Text:

Bild: TT

En skandal i Liverpools lokalpolitik drabbar staden hårt. Joe Anderson, som valdes till borgmästare för Labour 2012, greps i december förra året för sin inblandning i mutaffärer med företag som fått kontrakt med staden. Han hade medverkat till att kontrakt hamnade hos ett företag som drivs av hans son.

En regeringskommission som tittat närmare på vad som hänt beskriver det i termer av ”sammanbrott i staden styre”, en ”dysfunktionell och skrämmande kultur”.

Det hela började när en kommunal tjänsteman ansvarig för renoveringar greps för 15 månader sedan.

Utredningen ”Operation Aloft” visade sig leda fram till stadens politiska makttopp. Förutom Joe Anderson greps även Derek Hatton och fyra andra personer. Derek Hatton var stadens vice borgmästare på 80-talet, officiellt representerande Labour, men han frontade öppet tillhörighet i partiets trotskistiska inbrytargrupp Militant.

[caption id="attachment_653271" align="alignnone" width="533"] Derek Hatton på 80-talet när han i praktiken var stadens politiska ledare.[/caption]

Liverpools affärer och skötsel gås nu igenom av regeringskommisionen och det lokala Labourpartiet har satt igång en egen utredning om vad som hänt. Trots att staden är allt annat än sympatiskt inställd till konservativa regeringspartiet var det få som protesterade mot att Boris Johnsons regering grep in i Liverpool, skriver The Guardian.

Den nationelle labourledaren Keir Starmer har också ställt sig bakom regeringsingripandena i staden.

Annars har Boris Johnson knappast kunnat räknat med applåder om han kommer hit. När han var redaktör på tidningen Spectator beskrevs staden som ”självömkande” i en artikel 2004.

– Scousers (Liverpooolbor) har gott minne, säger en person i stadshuset till The Guardian. Men det här betyder inte att toryregeringen tar över, det här sköts av statliga tjänstemän, tillägger personen.

[caption id="attachment_653269" align="alignnone" width="544"] Derek Hatton i dag, nu anklagas han för delaktighet i den korruptionsskandal som pågått i Liverpool. Foto: skärmdump ITV[/caption]

I dag är Derek Hatton 72 år, men många minns också hans politiska härjningar på 80-talet då staden ansågs som ett riktmärke för trotskistiska Militant, fast med en stadsekonomi som i praktiken var i konkurs.

Hatton och 46 andra Militantanhängare i fullmäktige kunde utestängas ur fullmäktige, men Labour behöll den politiska kontrollen av staden.

Men nu tycks väljarnas förtroende rubbat. Enligt en mätning av Liverpool Echo kan partiet rasa ihop i de kommande lokalvalen i början av maj. Labour som styrt Liverpool sedan andra världskriget kan tappa makten.

Stephen Yip, tidigare Labourmedlem som lämnade partiet för 20 år sedan, bedöms ha goda chanser som oberoende borgmästarkandidat med löften om att städa upp i Liverpoolpolitiken.

– Har någon av dem (labourpolitikerna) anständighet nog att hålla uppe händerna och säga: Förlåt. Nej, deras anseende är släpat i smutsen, säger han till The Guardian.

Regeringskommissionen driver också en dramatisk minskning av stadens fullmäktige, från 90 ledamöter till 30.

– En jordbävning. 47 ledamöter uteslöts som Militantanhängare, nu kan vi förlora 60, säger en partirepresentant.

Michael Parkinson, professor på Liverpools universitet som skrivit om stadens historia säger att ”det finns en stor risk för hela stadens anseende – inte bara stadsfullmäktiges”.

Derek Hatton som också omfattas av skandalen har en annars mycket speciell karriär. Som andreman från 1983 styre av Liverpool var han i praktiken den mäktigaste. Han och Militantfraktionens övriga drev staden mot stora ekonomiska underskott, och han och 46 andra fick alltså lämna stadsledningen efter att ha misskött stadens affärer. 1986 uteslöts han och andra Militantanhänger ur partiet.

[caption id="attachment_653270" align="alignnone" width="391"] Derek Hatton tillsammans med Tony Benn, som fanns på vänstersidan av Labour under många år. [/caption]

Hatton var redan en kändis i Storbritannien och etablerade sig som radiopratare på privata radiostationer och figurerade i reklam. Av den tidigare militante vänsterpolitikern blev en kändis som bjöds in till premiärer och partyn.

I dag driver han ett lönsamt bolag inom fastighetsbranschen med sin son, med investeringar bland annat på Cypern.

I omgångar försökte han få tillbaka sitt medlemskap i Labour, och han gav sitt stöd åt Jeremy Corbyn som partiledare.

– Han är en fantastisk partiledare. Jag bara önskar att han hade varit det på 80-talet när vi höll på i Liverpool, sa han.

Men först 2018 beviljades han återinträde. Det återtogs efter bara några veckor när antiseminitiska uttalandet han gjort tidigare uppmärksammades.

ThamesTVs porträtt 1981 av Derek Hatton och Militantfraktionen