Svenskt Näringsliv oroliga för att krisstöd ska betalas tillbaka med höjda skatter

Text: Redaktionen

Foto: TT

SVERIGE

Sverige vinner bistånds-VM

Sveriges bistånd uppgick 2020 till 1,14 procent av bruttonationalinkomsten (BNI). Det innebär att Sverige var världens största biståndsgivare i relativa termer. På andra plats hamnar Norge med 1,11 procent enligt statistiken som tagits fram av OECD:s biståndskommitté DAC.

Totalt gavs 161,2 miljarder dollar i utvecklingsbistånd under förra året. Det är en ökning med 3,5 procent och utgör 0,32 procent av BNI. FN:s mål är att höginkomstländerna ska ge minst 0,7 procent. Endast fyra av EU-medlemsstater – Sverige, Luxemburg, Tyskland och Danmark – ligger på eller över 0,7 procent.

De länder som minskat sin biståndsbudget mest i pengar räknat är Australien, Grekland, Portugal och Storbritannien.

 

Sverige mest smittat i Europa

Sveriges smittotal är högst i Europa just nu. Med 625 nya dagliga fall per en miljon invånare är Sverige på en nivå nästan tio gånger högre än Finland som har 66 fall per miljon invånare. Norge har 132 och Danmark 111, allt enligt statistiken från Johns Hopkins-universitetet i USA.

Den ökade smittspridningen märks även på landets intensivvårdsavdelningar. På tisdagen fanns 393 covidpatienter på iva, som kan jämföras med andra vågens högsta notering på 389 patienter från 6 januari och första vågens 585 iva-patienter den 26 april förra året.

 

Sverige utsläpp större än känt

Enligt den officiella statistiken har de svenska koldioxidutsläppen inom landet minskat med nästan 30 procent sedan 1990. Men utsläppen från biobränslen räknas separat och 2019 redovisade Sverige till FN utsläpp på 51 miljoner ton fossil koldioxid, samt 33 miljoner ton från biobränslen.

Nu avslöjar DN att enorma utsläpp från biobränslen inom pappersmassaindustrin inte ingår i den frivilliga statistiken. Det handlar om utsläpp från förbränningen av restprodukten svartlut och uppgår till mellan 15 och 18 miljoner ton koldioxidutsläpp varje år.

 

Varnar för höjda skatter 

Företagen har fått hundratals miljarder i krisstöd, men vill inte betala tillbaka med höjda skatter:

– Att nu ens andas skattehöjningar i vårbudgeten skadar återhämtningen, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till TT.

De skatter som finansminister Magdalena Andersson har nämnt är bland annat höjd skatt på fåmansbolagsägare, de så kallade 3:12-reglerna, som har blivit relativt förmånliga.

– Vi vet att 3:12-reglerna har inverkan på investeringsviljan, säger Jan-Olof Jacke.

Han håller med om att starka statsfinanser har gjort att Sverige klarat krisen väl:

– Men vårt sätt att ta sig dit handlar om att stimulera så att kakan växer, inte att beskatta den befintliga delen ytterligare.

 

Ryssar hackade svensk idrott

Riksidrottsförbundet utsattes för flera dataintrång under 2017 och 2018. Säkerhetspolisen slår fast att en hackergrupp agerat på uppdrag av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU för att misskreditera svenska idrottare.

En av de drabbade var Olivia Schough, landslagsspelare i fotboll, som felaktigt hängdes ut som dopad.

– Vi har haft hjälp av andra länders säkerhetstjänster för att säkra den här bevisningen som tydligt pekar på att det är ryska militära underrättelsetjänsten som ligger bakom de här dataintrången, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens enhet för kontraspionage till Expressen.

På grund av att samtliga misstänkta är utländska medborgare ser Ljungqvist det som utsiktslöst att ställa dem inför rätta och därför läggs förundersökningen ned. Sveriges utrikesminister Ann Linde meddelar att den ryska ambassadören har kallats upp till utrikesdepartementet.

 

UTRIKES

USA ut ur Afghanistan 11/9

Uppgiften om att USA ska ha tagit hem alla soldater från Afghanistan till det ödesdigra datumet 11 september kommer från en högt uppsatt medarbetare till president Joe Biden, som ska kungöra beslutet i dag.

Den 11 september är 20-årsdagen av attackerna mot World Trade Center i New York och Pentagon i Washington DC. Natos försvars- och utrikesministrar ska i dag hålla en videokonferens om Afghanistanfrågan.

Förre presidenten Donald Trump bestämde att trupperna skulle vara hemma redan den 1 maj. USA har närmare 3 000 soldater i Afghanistan. De ingår i Natos insats i landet, där sammanlagt 9 600 soldater befinner sig. Även de 750 brittiska soldaterna lämnar Afghanistan samma datum.

 

Biden och Putin pratar om Ukraina

USA:s president Joe Biden har i ett samtal med ryske presidenten Vladimir Putin ”uttryckt oro” över den ryska militära uppladdningen i området runt Ukraina. Biden föreslår ett möte mellan de båda ledarna i ett tredje land.

”President Biden underströk USA:s orubbliga förpliktelse vad gäller Ukrainas suveränitet och territoriella integritet”, skriver Vita huset i ett uttalande efter ledarnas telefonsamtal.

Den senaste tidens många rapporter om ryska förflyttningar soldater och materiell till den ryskannekterade ukrainska Krimhalvön och gränsområdet mot östra Ukraina har väckt både protester och oro i väst, rapporterar TT.

– Ryssland måste stoppa den här militära uppbyggnaden i och omkring Ukraina, avbryta sina provokationer och omedelbart trappa ned läget, säger militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

 

Åtal i rekordsvindleri

Den danska statsåklagaren åtalar ytterligare sex personer, tre brittiska och tre amerikanska medborgare, i cum-ex-härvan som bedöms vara Europas största svindleri. Den danska staten bedöms ha blivit lurad på över tolv miljarder danska kronor, rapporterar TT.

Bedrägeriet har skett genom handel med aktier kring utdelningstillfället och där personer fått tillbaka utdelningsskatt från staterna trots att aktierna aldrig ägdes vid tillfället då skatten drogs.

Åklagaren yrkar på tolvåriga fängelsestraff, men räknar knappast med att de dyker upp frivilligt. Liknande brottsutredningar pågår även i Tyskland, Belgien och Storbritannien.

 

Rymdkrock avvärjd

En Space X-satellit och en Oneweb-satellit var bara 60 meter från att krocka med varandra förra månaden, rapporterar The Times. Satelliterna används för att ge internetuppkoppling i svårtillgängliga områden.

Den amerikanska rymdbevakningen upptäckte faran och varnade företagen, som kontaktade varandra och bestämde att Onewebs satellit skulle väja. En kollision mellan satelliter i omloppsbana runt planeten skulle kunna skapa massor av rymdskrot som i sin tur hotar andra satelliter och rymdfarkoster.

 

DEBATT

För lite och för sent

De 22 forskare i Vetenskapsforum covid-19 som den 14 april förra året publicerade en artikel på DN Debatt där de kritiserade den svenska coronastrategin skriver på samma plats ett år senare bland annat:

”Artikeln ifrågasattes och strategin rubbades inte. De svenska dödstalen sköt i höjden. Strategin har långsamt justerats, men hela tiden för lite och för sent.

Vi har inte längre högst dödstal i världen, men vi är just nu bland de länder i världen med allra högst smittspridning.

Och Sverige gör inte som de flesta länder i detta skede: stänger ner verksamheter tills större immunitet uppnåtts. Tvärtom, gymnasieskolan, där stor smittspridning sker, öppnas nu för närundervisning. Gym, restauranger och köpcentrum är också öppna. Och få bär munskydd.”

Text: Redaktionen

Foto: TT