Kråkkriget visar hur lite som krävs för en infekterad debatt

Veckans bråk är ett utmärkt exempel på en cocktail med ingredienser som bäddar för dålig stämning.

Text:

Foto: TT

Vill man ha en infekterad debatt i Sverige behöver man egentligen bara göra två saker. Först måste man komma med ett förslag på att saker behöver förändras, och sedan måste man besluta sig för att förändringen måste gälla något som många människor har en långvarig och orimligt nostalgisk relation till. Det är därför debatten om skolavslutningar i kyrkor eller om ändringar i Kalle Anka på julafton årligen får människor att tugga fradga. Förändringarna ses som attacker på människornas innersta väsen – det lyckliga barnet som njöt av livet.

Tydligen känner människor likadant kring Vi på Saltkråkan från 1964. Men den här gången ska inte serien göras om, i stället ska SVT producera en nyinspelning där händelserna på ön i stället utspelar sig i nutid.

Helt väntat blev filmkritikerna förbannade. DN:s Helena Lindblad tycker att SVT har idétorka medan Gunilla Brodrej på Expressen bara vill slippa nyinspelningen. DN:s ledar-chef Amanda Sokolnicki tycker att argumentet »Vivill göra en ännu bättre klassiker« från SVT är konstigt eftersom SVT aldrig skulle göra en uppdaterad version av Det sjunde inseglet.

Veckans bråk-redaktionen tror att Amanda Sokolnicki har fel och ger det tre år innan en nyinspelning av Bergmans klassiker är i gång.

En av två (»storaster Malin« är den andra) som är för nyinspelning- en av Saltkråkan är debattören Göran Greider, som tycker att berättelsen om en ensamstående pappa med dålig ekonomi som kämpar för sina barns rätt till ett paradis funkar utmärkt i en modern kontext. Det fick han säga i Studio Ett, landets mest snabbfotade forum för aktuell Twitterdebatt mellan redan etablerade röster.

SVT vill inte berätta när serien ska sändas eller vilka som ska skådespela. En vecka efter beskedet har debatten fortsatt rasa på sociala medier.