Journalisternas påhitt gav liv åt Illuminati

Några Playboy-journalisters påfund gjorde att var tionde amerikan i dag är övertygad om att Illuminati styr våra liv.

Text:

Toppbild: Wikimedia

Toppbild: Wikimedia

I mitten av sextiotalet grasserade mängder av rykten i USA om vem som låg bakom mordet på president Kennedy. Han hade mördats av maffian. Av CIA. Av den kommunistiska regimen på Kuba. Nej, av antikommunistiska exilkubaner! Eller av en ohelig allians mellan dessa grupper. 

 Några journalister på magasinet Playboy, som också hade McCarthy-hysterin i färskt minne, tröttnade på amerikanernas benägenhet att tro på stolligheter. Så de fingerade en insändare i den egna tidningen där de påstod att världen styrdes av ett hemligt sällskap, Illuminati. Namnet snodde de från ett sedan länge insomnat samfund av upplysningstänkare i Bayern. Tanken var att sedan berätta att allt var ett påhitt så att läsarna skulle sluta sätta tilltro till uppdiktade komplotter. Men i sitt goda uppsåt skapade de ett verkligt Frankensteins monster, fast inom psykologi snarare än fysionomi. I dag påstås var tionde amerikan vara övertygad om att Illuminati är en hemlig världsregering som styr allas våra liv. Denna sedelärande historia ingår i den mäktiga och personligt berättade BBC-dokumentären I can’t get you out of my head. 

Ett av problemen med konspirationsteorier är att de inte går att ta död på genom att framlägga motbevis. Mottagarna vill helt enkelt att de ska vara sanna. Här förklarar Mats Holm hur hjärnan arbetar för att hitta samband också där sådana saknas och att den lätt fastnar i ett tankespår. Somliga hjärnor är mer benägna än andra att göra detta. Mats berättar också att historiens mest förödande konspirationsteori, den så kallade dolkstötslegenden, faktiskt uppfanns i Hässleholm. Den tyske generalen Erich Ludendorff gjorde som otaliga andra. Han lade skulden för allt elände på judarna.  

 Det är för övrigt vad världen gör i dag när den unisont pekar ut Israel som ensamt skyldig till bombningarna och upploppen i och runt landet. Men Tobias Gisle visar att situationen är betydligt mer komplicerad. Både premiärminister Netanyahu och Hamas har betydande fördelar att vinna om konflikten hålls vid liv. Faktum är att deras politiska överlevnad mycket väl kan hänga på det. Och här närmar vi oss det andra stora problemet med konspirationsteorier, som gör dem svåra att avliva; att de någon gång ibland innehåller ett korn av sanning.

Text:

Toppbild: Wikimedia