Tävlingar med hårt motstånd

OS-arrangemanget i Tokyo har kantats av skandaler länge. Och nu är en majoritet av befolkningen mot att spelen tillåts.

Text:

OS-arrangemanget i Tokyo har kantats av skandaler länge. Och nu är en majoritet av befolkningen mot att spelen tillåts.

Thomas Bach, ordförande i Internationella Olympiska Kommittén, kom med planet från Europa till Hanedaflygplatsen i Tokyo den 9 juli. Det var två veckor kvar till OS-invigningen och han bar ansiktsmask – inte för att påminna pressuppbåd och värdar om att han varit fäktare en gång i tiden och vunnit olympiskt guld i Montreal 1976, utan för att Tokyo sargades av en långdragen fjärde coronavåg.

En limousine körde Bach till hotellet. Där skulle han isolera sig i karantän i tre dagar. 

Men innan dess var han med på ett möte. Det leddes av Japans OS-chef Seiko Hashimoto. Hon har själv tävlat i sju olympiska spel. Fyra som skridskoåkare i vinterspel, och tre som bancyklist på sommar-OS. Bäst gick det i skridsko i Albertville 1992, en bronsmedalj på 1500 meter. Minst lika framgångsrik har Hashimotos efterföljande politiska karriär varit. 1995 blev hon invald i det japanska överhuset, för det maktbärande Liberaldemokratiska partiet. OS-frågor har ofta varit det hon arbetat med. Hon har varit omtyckt men hamnade i rampljuset efter avslutningsfesten i OS i Sotji 2014, då en japansk tidning i text och med fotografier berättade att hon sexuellt trakasserat en japansk olympier på dansgolvet, försökt kyssa honom upprepade gånger trots att han inte ville.

Hashimoto förnekade att det rörde sig om sexuella trakasserier och blev regeringens OS-minister. Men i vintras, efter att Japans dåvarande OS-chef, Yoshiro Mori avgick, anklagad för sexism efter att ha uttryckt åsikten att kvinnor pratar för mycket fick Hashimoto kliva ner ett steg till posten som OS-chef.

Ersatte henne som OS-minister gjorde Tamayoo Marukawi, en före detta tv-programledare, som också tillhör det Liberaldemokratiska partiet, har en plats i överhuset och är chef över sitt partis PR-avdelning. Marukawi var också med på mötet med Bach och Hashimoto och det var Marukawi som – när man pratat färdigt och fattat beslut – meddelade omvärlden vad man kommit fram till. Ett beslut som en olympisk arrangör aldrig tidigare fattat:  

»OS kommer att gå av stapeln utan publik på alla arenor i Tokyoområdet.«

Kort därpå sa Japans premiärminister Yoshito Suga:

»När vi betraktar effekten av coronavirusets varianter och inte tänker låta infektionen åter börja sprida sig i resten av nationen måste vi stärka våra motåtgärder.«

Nödläge kommer att råda i Japan från och med den 12 juli till den 22 augusti. Ingen alkohol kommer att serveras på barer och restauranger, som dessutom måste stänga klockan åtta på kvällen. 

Anledningen är coronaviruset, vars senaste våg ett tag tycktes vara på väg att klinga av, innan viruset  de senaste veckorna började sprida sig fort igen.

Glad var ingen. 

Seiko Hashimoto sa att »det är beklagligt att vi nu genomför spelen i ett mycket begränsat format, eftersom vi står inför en spridning av infektionen.«

»Jag beklagar dem som köpt biljetter och alla runt omkring.«

Tokyos guvernör sa att det var »hjärtskärande« att arrangera olympiska tävlingar utan publik. 

Den nya, fjärde vågen av corona tog fart i april i år.  Den japanska regeringen utlyste nödläge. Fram till dess hade Japan – ett land med 126 miljoner invånare – klarat sig jämförelsevis lindrigt undan virusfarsoten. Smittspridningen har varit låg och antalet döda, 14 900 är nästan identiskt med antalet i  Sverige (med en befolkning på tio miljoner). Men i förra veckan började smittspridningen åter öka. Och eftersom landets vaccinationsprogram har rull- ats ut långsamt var då bara 15 procent av landets befolkning fullt vaccinerade. Oron över deltavarianten blev alltmer påtaglig. Myndigheternas mest optimistiska vaccineringsprognos pekade på att först i slutet av juli kunde alla över 65 år vara fullvaccinerade. 

Sedan tidigare har inresor till Japan varit förbjudna från 159 länder. 

Motståndet mot spelen i Japan har på grund av allt detta vuxit sig starkare de senaste månaderna. Mer än 80 procent av japanerna ville ställa in OS, enligt en opinionsundersökning som presenterades i Japans största dagstidning Asahi Shimbun i juni. Tidningen har på sin ledarsida tagit ställning för folkets vilja. »Det är helt enkelt bortom rim och reson att arrangera OS och Paralympics denna sommar«, skrev man redan i slutet av maj och pekade på hur Olympiska Kommittén, Japans regering och Tokyos styrande »driver på hänsynslöst« och vägrar att möta »människors fullt legitima frågor och oro. Naturligtvis växer människors misstro och oro.«

Tidningens angreppsmål var i första hand IOK:s vice ordförande John Coates, som under en presskonferens en kort tid före spelen försäkrade att de kan arran-geras under nödläget. Tidningen Asahi Shimbun påpekade att frågan inte borde vara om det är »möjligt« att arrangera spelen utan huruvida det är »överens med folks känslor inför dem i Japan«.

Man pekade på att publikstoppet inte märkbart förändrade någonting därvidlag: »Det finns ingen garanti. 90 000 idrottare och OS-anknuten personal anländer till tävlingarna. Sedan reser de hem. »Vad säger att man att inte tar med sig smittan hem?«

IOK och arrangörerna i Japan har sagt att man ska »besegra oddsen med testningar och isolering«.

Förbudet mot publik togs emot med en blandning av besvikelse och förståelse av de japanska idrottarna. Klättraren Akiyo Noguchi sa att hon får enorm kraft av att uppträda framför ögonen på en stor publik. Hon sa också att det kommer att bli svårare att skapa den motivationen och energin utan folkmassornas jubel. 

»Jag känner mig ledsen. Jag ville vara med i OS för att jag ville visa mig som bäst framför ögonen på min familj och supportrar, men det här blir inte i den form som jag hade sett fram emot.«

På Kastrup, på väg att kliva på flygplanet till Tokyo under tisdagen, säger den svenska Olympiska Kommitténs mediechef Lars Markusson till Fokus:

– Det blir inte så stor skillnad. Vi har ju vetat sedan en tid att det inte blir publik från utlandet, nu vet vi att det heller inte blir inhemsk. 

Hur påverkar det OS-deltagarna?

– Inte så mycket jämfört med hur vi viss-te att det skulle vara. Även med liten publik skulle de inte få heja. De ansågs vara smittspridande. Man få komma ihåg att frågan om publik eller inte för de här idrottarna vid det här laget nog saknar betydelse. <