Låtsasvalet försvagar Putin

Putins parti Enade Ryssland backar i det ryska valet. Vilka slutsatser drar Putin av att hans makt minskar – trots fusk och manipulationer?

Text: Stig Fredrikson

Bild: Alexander Zemlianichenko/AP

Efter parlamentsvalet i Ryssland har Vladimir Putin fått en hel del att tänka på. Visserligen behåller hans maktparti, Enade Ryssland, sin absoluta majoritet i duman, men partiet gick ändå tillbaka. Därmed bekräftades de senaste årens tendens att Putins parti blir alltmer impopulärt bland väljarna. Och vad betyder det för Putins eget grepp om makten?

Ett val i Ryssland är varken fritt eller rättvist. I parlamentet sitter bara partier som har Kremls välsignelse. Inte sedan 2003 har det funnits något riktigt oppositionsparti i den ryska duman. Förutom Enade Ryssland är det tre partier till som brukar klara femprocentsspärren när rösträkningen är avslutad. Det är kommunisterna, liberaldemokraterna (högerpopulistiskt) och Rättvist Ryssland.

Men partierna är alla lojala med påbuden från presidentadministrationen i Kreml när nya lagar ska röstas igenom. För de deputerade är det viktigare att behålla förmånerna i duman än att opponera. Den här gången kom något överraskande ytterligare ett parti in. Det heter Nytt folk, men det tilläts registrera sig enbart för att det skulle dra röster från den urbana medelklassen, alltså från de väljare som kunde tänkas bojkotta valet när inte någon kandidat från Alexej Navalnyjs rörelse fick ställa upp. Före valet sa ledaren för Nytt folk att Kreml hade gjort klart vad som gällde: hans parti fick inte kritisera Putin eller hans familj, inte ta emot bidrag från utlandet och inte delta i några gatuprotester. Det fungerade.

Inför det här dumavalet hade Putins regim försökt krossa all tänkbar äkta opposition. Den viktigaste motståndaren till Putin, Alexej Navalnyj, sitter i fängelse. Hans nätverk av kontor över hela Ryssland är nedlagt efter att Navalnyjs organisation klassats som ”extremistisk” och därmed olaglig. Hans närmaste medarbetare har tvingats i landsflykt. Ryska oberoende medier, framför allt på nätet, har förklarats vara ”utländska agenter”, vilket i praktiken omöjliggjort deras arbete.

Själva valet förlängdes den här gången till tre dagar, officiellt för att minska trängseln i vallokalerna på grund av risken för coronasmitta. Men det gav också nya möjligheter till valfusk och manipulation med röstningen och sammanräkningen.

Men trots att regimen satte in alla sina ”administrativa resurser” för att få fram det önskade resultatet backade alltså Putins parti Enade Ryssland. Samtidigt gick kommunistpartiet kraftigt framåt och är nu näst största parti i duman. En del av förklaringen är missnöje med den ekonomiska utvecklingen de senaste åren och med den nyligen höjda pensionsåldern. Vanligt folk får det sämre, matpriserna stiger och köpkraften urholkas. Det har många väljare tagit ut på Enade Ryssland och på Vladimir Putin själv.

Men kommunisternas framgång är märkligt nog också en framgång för Navalnyj. Från sitt fängelse har han uppmanat folk att ”rösta smart”. I en app som specialformats för varje region och valdistrikt har Navalnyj och hans medarbetare gett väljare råd om vilken kandidat som har bäst chanser att besegra Enade Rysslands kandidat. Ofta var det en kommunist, och det gav resultat.

Ett val i Ryssland är bara ett låtsasval med en fejkad demokratisk fasad. Det är en Potiomkin-kuliss bakom vilken makthavarna ute i landet gör allt de kan för att leverera det beställda resultatet till ledaren Putin. Men för varje val fungerar manipulationerna allt sämre. Putin behöver valen för att få legitimitet för sin maktutövning och visa att han behåller greppet om landet. Den fråga många nu ställer sig, är vilka slutsatser Putin drar inför presidentvalet 2024. Kanske tvingas han distansera sig från sitt maktparti, eller omforma det, när stödet så tydligt sviktar, trots valfusk.