Läge limma fast aktivistens fyra egna fordon?

Extinction Rebellion limmade fast sig på flygplan. Aktivisternas nästa steg kanske är att limma fast de egna fordonen i asfalten?

Greta Thunberg ansåg att klimatmötena i Rom och Glasgow blev ett enda stort ”bla-bla-bla”. Eller som hon uttryckte det mer konkret: ”Gröntvättningsfestivaler”. Samma åsikt hyste även premiärminister Boris Johnson. Han sammanfattade alla vaga löften med orden ”droppar i ett hav där temperaturen stiger oroande snabbt”. I Sverige svämmade känslorna över för aktivitetsgruppen Extinction Rebellion. Medlemmarna iscensatte flera aktioner på flygplatser runt om i Sverige. De protesterade mot den subventionerade flygindustrin, en av de största utsläppsbovarna av fossilt bränsle. En deltagare chockade polisen genom att ställa sig framför ett flygplan och limma fast händerna på nosspetsen.

En lika stor miljöbov som flyget är dock bilindustrin. Enligt Naturvårdsverkets statistik från 2019 är flyget och personbilarna i princip lika goda kålsupare. Nästa steg för Extinction Rebellion skulle kunna vara att limma fast Extinction-aktivisten och talespersonen Göran Boardys fyra fordon i asfalten: en herrgårdsvagn, en traktor, en fyrhjuling och en trailer…

Är det någon som kommer ihåg The Diggers, en annan aktivistgrupp som lät höra talas om sig. Året var 1967 i Kalifornien, hippiesommaren då allas blickar riktades mot San Francisco och The Summer of Love. Diggers ideologi var inspirerad av en sorts agrar kommunism med rötter i 1700-talets England. Ägande var roten till allt ont. Land och åkermark tillhörde hela mänskligheten. Mat skulle delas ut gratis. The Diggers knyckte käk i San Franciscos livsmedelsbutiker och fördelade varorna bland sina polare i blomsterfolket. Kanske var det samma sorts ideologi som inspirerade en känd svensk rappare med kompisar att plocka på sig godis, snus, cigaretter och kakor för 5 000 kronor i en kiosk i Akalla. Utan att betala. Rapparen påstod att han agerade med butiksinnehavarens godkännande i ryggen. ”Butiksinnehavaren lät mig gå och plocka lite varor”. Det blev fängelse ändå. Domaren trodde inte på kakmonstret.

Ibland blir man rådvill. Till exempel när Sverige Radio intervjuar Vahid ”Friluftsbaba” Demic, influencer med tiotusen följare. Han hävdade i P4 Göteborg att ”det råder en vithetsnorm i den svenska naturen. Kikar man på vilka det är som fjällvandrar så är det svensk medelklass”, slog han fast och fortsatte ”jag vet flera invandrare som känner sig mentalt utsatta”. Hur löser man nu frågan om mångfaldspolicy i snårskogen, undrar vän av ordning. Vem axlar ansvaret? Naturvårdsverket, Friluftsfrämjandet, Fältbiologerna? Dags för kvotering på landets vandringsleder?

Skådisen på allas läppar sedan en tid är Lee Jung Jae, sydkoreanen som spelar huvudrollen i omtalade Netflix-serien Squid Game. Vad som inte är lika känt är att han också är krogägare. Lee, ursprungligen fotomodell innan han blev ”upptäckt”, driver en italiensk franchisekedja i Seoul som heter Il Mare. Månne står bläcksprutande läckerheter som calamar, sepia och pulpo på menyn?

I helgen inföll Alla Helgons Dag, högtiden när vi tänder ljus på gravarna och högtidlighåller minnet av de döda.  I bondesamhället markerade helgen sommarhalvårets slut och vinterns början. Tiderna förändras. Hundratals bilar cirklar numer runt städernas stora kyrkogårdar i jakten på en p-plats. Luften fylls av miljöfarlig koldioxid. Glasgowmötets utsläppsgräns passeras med råge. Korvförsäljarna tjänar multum. Rabatterade rosor haglar genom luften. Helgen har kort sagt blivit en högtidsstund för månglarna i templet. Själv sätter jag mig i bilköerna på E4:an med siktet inställt på kyrkan vid Åkers styckebruk. För att ta en selfie på mig själv med mammas gravsten i bakgrunden. Sms:ar bilden till min bror i Malmö. Allt för glädjen i att ge honom riktigt dåligt samvete över att han så sällan besöker sin moders grav.  Det finns olika sätt att högtidlighålla minnet av våra döda.

Batmans unge ”sidekick” Robin har som bekant kommit ut som gay. För en tid sedan avslöjades också att den nye Stålmannen, barnbarnsbarn till pappa Jor-El, kommer ut som bisexuell. Dessutom rapporterar The Bookseller att tiden är mogen för en kvinna att skriva James Bond-romaner. Författaren Kim Sherwood har fått ett treboksavtal på en Bond-trilogi.

Själv anteciperar jag med anledning av denna trend en svensk remake: snart dags för Tranzan & Banarne.

Text:

Toppbild: TT