Ann-Sofie Hermansson frias för förtal

Text:

Bild: TT

Det förre detta socialdemokratiska kommunalrådet stod åtalad för grovt förtal. Detta sedan hon 2018 kallat två kvinnor, som representerade Muslimska Mänskliga Rättighetskomittén, för extremister i sin blogg.

"Att dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra”, skrev Ann-Sofie Hermansson.

Bakgrunden till uttalandet var en tvist om en visning av filmen Burka Songs 2.0 i mars samma år. Göteborg stad godkände först att filmen skulle få visas på Blå Stället i Angered – men drog sedan tillbaka beslutet. Förutom filmvisningen ställdes även en planerad debatt in, vilket upprörde inbjudna paneldeltagare.

Men under tisdagen kom domen som förkunnade att Hermansson frias.

"Tingsrätten bedömer att varken 'extrema röster', 'extremister', 'favorit-extremister' eller 'icke-demokrater' är uttryck med ett bestämt innehåll. Tingsrätten anser inte heller att den liknelse som politikern gjorde i relation till fascister och nazister utgör en uppgift i förtalsbestämmelsens mening", skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Kvinnorna som stämt Hermansson får i och med den friande domen betala hennes rättegångskostnader på 190 000 kronor. Kvinnornas ombud Silas Aliki meddelade senare under tisdagen att domen kommer överklagas.

– Vi delar inte den centrala bedömningen som tingrätten har gjort, att begreppen extremist och extrema röster är rena värdeomdömen, säger hon till TT.

LÄS OCKSÅ: Fokus intervju med Ann-Sofie Hermansson från 2016