Apokalyps sedan

Text:

Hur vet man att domedagen är nära? Enligt bibeltolkare på internet finns det några tecken att följa: Det blir krig. Det blir hungersnöd. Det inträffar jordbävningar. Kristna förföljs. Kärlekslöshet breder ut sig. Någon hittar på regler om vad man får äta. Folk låtsas att de vet att domedagen är nära.

Det sägs att det är på fredag före julafton jorden går under. Den 21 december, då Mayaindianernas kalender tar slut.

Jämför man året som gått med listan på tecken, går det att bocka av allt. Det har bråkats om köttfri måndag. Olika har skilt sig, statsministern till exempel. Kristna har förföljts i Egypten. Det har varit jordbävning i Japan, Iran, Burma, Guatemala, Italien. Folk har varit hungriga, folk har krigat. Och väldigt många har sagt att det är nu domedagen kommer.

Fast alltså, skulle någon kanske säga, den där listan har vi ju kunnat pricka av varje år, för alltid och alltid bakåt i tiden. Det är förstås en rimlig invändning.

Det finns fler. I intervju efter intervju har experter på mayakulturen skrattat åt undergångsteorin och förklarat att den bara är den trettonde baktunen som tar slut. Efter det väntar ny period.

Ett annat motargument: Den ryska ministern för nödsituationer har sagt att han med säkerhet kan säga att världen inte går under i december.

Även premiärminister Medvedev har förnekat:

– Jag tror inte att jorden kommer att gå under. Åtminstone inte i år.

Litar man inte på ryska regeringen finns ett ännu bättre bevis på att vi kommer att få se 2013. Tidigare i år öppnade ett nytt mayamuseum. Det tog sex år att bygga. Vem som visste att jorden skulle gå under några månader senare hade orkat?