Är det fler som dör i Sverige än vanligt?

Text:

Bild: TT

En lekman kan lätt tänka att statistik över dödsfall är något som borde vara enkelt att föra, men processen är knepigare än vad man kan tro.

En läkare förklarar en patient död. Vårdinrättningen kontaktar socialstyrelsen som i sin tur rapporterar siffrorna vidare till Statistiska centralbyrån. Men läkaren kan förklara någon död utan att personligen ha varit på plats, vilket betyder att det kan räcka med att en sjuksköterska rapporterat saken vidare till läkaren som i sin tur tar det vidare till myndigheterna.

Dödsfallstalen är omdebatterade nu när covid-19 är på var mans läppar i Sverige. Antalet covid 19-relaterade dödsfall rapporteras in, men inte heller de siffrorna är alltid helt solklara. Vissa länder har bara rapporterat in dödsfall på sjukhusen. Kina skrev under torsdagen upp dödstalen i Wuhan med 50 procent efter att ha rapporterat in fall där patienten dött innan de sökt vård. I Sverige räknas även fall på till exempel ålderdomshem, men även där väntas det finnas fall som ännu inte snappats upp.  Dessutom kategoriseras alla dödsfall som kopplade till covid-19 så länge man bär på smittan, även om det kan vara andra underliggande sjukdomar eller problem som orsakat själva dödsfallet.

Varför spelar det här någon roll? Jo, för att ingen riktigt vet hur många fler som dör nu jämfört med tidigare. Det här har SCB sett och rapporterar därför veckovis antalet totala dödsfall i Sverige.

Kort bakgrund: Förra veckan dog 2 154 personer i Sverige. Det är fler än vanligt, snittet för totala antalet dödsfall på en vecka ligger på 1 816 personer. Det ökade antalet beror framför allt på att fler än vanligt dog i Stockholms län och Södermanlands län. I Stockholm dog 584 personer vecka 14, 271 fler än genomsnittet. I Södermanland rapporterades 103 dödsfall in, markant högre än genomsnittliga 57 inrapporterade dödsfall i länet.

”Det är en ganska stor ökning av antalet döda under främst vecka 14 som sammanfaller med utbrottet av coronavirus. Antalet döda ökar också under en period när antalet döda vanligtvis börjar sjunka”, skriver Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd i ett skriftligt uttalande.

LÄS OCKSÅ: 100 000 svenskar per vecka ska testas för covid-19

Veckan är den tredje dödligaste under de senaste fyra åren. Vecka 9 och vecka 10 år 2018 dog fler än under senaste veckan, enligt SCB. Den toppen har i efterhand kunnat kopplas till en ovanligt svår influensa, men det kunde man inte med klarhet slå fast redan då, eftersom influensa inte angivits som dödsorsak när sjukvården rapporterat in varför patienten dött till socialstyrelsen.

De senaste två veckornas ökning har sammanfallit med att allt fler covid 19-dödsfall rapporterats från myndighetshåll. Men fler coronadödsfall kan därför vara att räkna med, menar både sjukvård och myndigheter.

I Skaraborgs län har läkarna fortfarande ingen tydlig överblick.

– Jag har ingen heltäckande bild av hur många som avlidit i Skaraborg och det rapporteras inte till smittskyddet på något organiserat sätt ännu. Detta är ett problem, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare, med sin arbetsplats på Skaraborgs sjukhus i Skövde till Nya Lidköpings-tidningen.

Dödligheten är svår att slå fast i nuläget. Is i magen krävs för att förstå hur många som dör till följd av att ha smittats av viruset.

– Så i efterhand kommer vi att ha ett antal individer som vi vet avlidit i corona och ett inte obetydligt antal ytterligare där vi på statistisk grund vet att dödsorsaken varit densamma för de flesta, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.