Bara på låtsas

Text:

Den 22 januari meddelade investmentbolaget Industrivärden att dess mäktige ordförande Sverker Martin-Löf skulle avgå i förtid vid vårens bolagsstämma. Som en följd ska bolagets vd Anders Nyrén flyttas upp till ordförandestolen. Men någon ny vd utsågs inte då. Under de två månader som har förflutit har spekulationerna i näringslivet därför gått varma. Vem ska få denna tunga post?

I tisdags kom beskedet. Ny vd blir Bengt Kjell, långvägare i bolagets kulisser. Och han blir inte ordinarie. Bara tillförordnad. Riktig vd »beräknas« utses först under tredje kvartalet.

Att efter två månaders betänketid utse en »tf vd« tillhör knappast det normala och reser mer än en fråga om vad som pågår där uppe på Storgatan.

Tf-vd:ar är alltid tankeväckande. Det var känt länge att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm skulle gå i pension den 28 februari. Ändå tvingades regeringen så sent som två dagar innan utse Torbjörn Suneson som tillförordnad generaldirektör.

Och så har vi förstås Jimmie Åkesson. I veckan framkom det att den sjukskrivna sverigedemokratledaren i SVT:s Skavlan ska berätta att han kommer tillbaka. Men det är inte en fullständig återkomst. »Arbetsträning«, sa Åkesson själv i ett klipp från programmet. Exakta svar lär vi väl få under fredagskvällen. Och då exakt hur tillförordnad den tillförordnade ledaren Mattias Karlsson blir framöver.