Coronakrisens utveckling dag-för-dag: Historiska stödpaket och tal till nationen

Text: Redaktionen

Bild: TT

ONSDAG 18/3

 • Australien stänger gränsen: Inreseförbud från Kina, Iran, Sydkorea och Italien införs i Australien. Resande från andra länder ska självisoleras i 14 dagar. Premiärminister Scott Morrison uppmanar befolkningen att inte resa utomlands. Landet beslutar också om ett förbud mot »icke nödvändiga sammankomster« på över 100 personer inomhus och 500 utomhus.

TORSDAG 19/3

 • Klart för Skyddsmask 90: Arbetsmiljöverket meddelar att medarbetare inom sjukvård och räddningstjänst får använda den så kallade skyddsmask 90. Tidigare tilläts inte detta då utrustningen saknar CE-märkning, men nu har EU-kommissionen rekommenderat undantag från säkerhetskraven.
 • Resor avråds: Svenskar avråds från att resa till eller från storstadsregionerna då det riskerar att sprida smittan i landet. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det är önskvärt att smittspridningen går i olika takt i olika delar av landet, eftersom regionerna då kan hjälpa varandra.
 • Andningsskydd säkrade: Socialstyrelsen har tecknat ett avtal med företaget Dräger, som redan i dag levererar andningsskydd till en del regioner, om att leverera ytterligare 200 000 enheter varje månad. Socialminister Lena Hallengren (S) anser att det är en långsiktig lösning baserad på inhemsk produktion.
 • Begränsa kontakter: Socialminister Lena Hallengren (S) uppmanar äldre personer att begränsa nära kontakter med andra, att undvika platser med många människor och att hålla kontakten med nära och kära på telefon.
 • Når Centralamerika: El Salvador och Nicaragua får sina första coronafall via resande från Panama och Italien. Mexiko har nu 118 smittade och sitt första dödsfall.
 • Spärrad gräns: Gränsen mellan USA och Kanada stängs efter ett gemensamt i beslut mellan länderna. Det är »ickenödvändig persontrafik som inte längre ska passera. »Handeln kommer inte att påverkas«, skriver Trump på twitter.

 

FREDAG 20/3

 • SVA vill hjälpa till: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) meddelar att man erbjuder sitt labb för analys av coronaprover. Myndigheten har inte fått någon formell förfrågan att hjälpa till, men menar att labbet skulle kunna vara i gång inom en vecka om behovet uppstår.
 • Ingen stängning: Under kvällen håller regeringens krishanteringsråd möte, och vid en pressträff efter mötet meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S) att det inte är aktuellt att stänga förskolor och grundskolor.
 • Krispaket till företag: Regeringen presenterar ännu ett ekonomiskt krispaket till företag, som utökar krediter och kreditgarantier. Krispaketet grundas på en överenskommelse mellan regeringen, L och C.
 • Volvo Cars stannar: Biltillverkaren Volvo Cars stoppar all produktion i Sverige, och omkring 25 000 anställda berörs. Samtidigt permitterar lastbilstillverkaren Volvo all personal i Sverige, något som berör cirka 20 000.
 • Tvåmetersgräns: Schweiz inför förbud för fler än fem personer att träffas samtidigt. Den som går närmare andra personer än två meter riskerar bötesstraff.
 • USA stänger megastäder: Kalifornien inför utegångsförbud och också delstaten New York beordrar invånarna till karantän. Även i Illinois hindras folk från att gå till jobbet och uppmanas hålla sig hemma. Städerna Los Angeles, Chicago och New York är därmed i karantän.

LÖRDAG 21/3

 • Stöd till Tegnell: Efter att Folkhälso­myndighetens chef Johan Carlson (bilden) rutit till mot behandlingen av Anders Tegnell började folk att mejla in stöd till statsepidemiologen. Även buketter har skickats till honom.
 • V skjuter på kongress: Vänsterpartiets kongress, som skulle hållas i slutet av maj, skjuts upp till oktober på grund av smitto­risken för corona­viruset. Det innebär att den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt sitter kvar några månader längre än tänkt.
 • Kuba stänger: Turistlandet Kuba stänger gränsen för inresande efter 21 konstaterade fall av smittan. Alla kubaner kan dock resa hem. Manuel Marrero, landets premiärminister, meddelar också att alla hotell ska stängas.

SÖNDAG 22/3

 • Tal till nationen: »Det är få stunder i livet där man måste göra uppoffringar, inte bara för sin egen skull utan för sin omgivning, medmänniskor och för vårt land.« - Statsminister Stefan Löfvens tal till nationen.
 • Merkel i karantän: Tysklands förbundskansler Angela Merkel sätter sig själv i karantän i hemmet efter att hennes läkare testats positivt för covid-19. Hon kommer att jobba hemifrån och testas för smittan.

 

MÅNDAG 23/3

 • Bidragstagare tillverkar skydd: De som mottar ekonomiskt bistånd i Växjö sätts in för att börja tillverka skyddsutrustning, såsom skyddsvisir. De som erhåller bidrag från kommunen och deltar i »kompetenshöjande insatser« har ingen möjlighet att tacka nej till uppgifterna.
 • Prov ställs in: Skolverket beslutar att samtliga nationella prov i grund- och gymnasieskolan som skulle hållas under våren ska ställas in. Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger däremot att det tidigare beskedet om att förskolan och grundskolan hålls öppna fortfarande gäller.

TISDAG 24/3

 • Kris för krispaket: Demokrater och republikaner i USA:s senat fortsätter att tvista om det ekonomiska krispaketet för företag och medborgare. Insatsen är värd 17  700 miljarder kronor och innehåller bland annat stöd på 12 000 kronor i kontanter till privatpersoner samt nödlån till företag.
 • Karantänskontroll: Slovakiens regering beslutar att statliga myndigheter får ta hjälp av teleoperatörers information för att kontrollera att människor som sitter i karantän verkligen håller sig isolerade.
 • Indien i karantän: Nu införs storskaliga rörelse­restriktioner i världens näst folkrikaste land, Indien. Premiärminister Narendra Mori meddelar att restriktionerna kommer att gälla i 21 dagar. Indien har nio avlidna i covid-19 hittills.

ONSDAG 25/3

 • USA-paket klart: Senaten i USA enas kl 01.00 om ett historiskt stödpaket på 2 biljoner dollar (20 000 miljarder kronor) till företag och individer som drabbas av corona-krisen. Paketet innehåller direkta bidrag till låginkomsttagare och barnfamiljer och olika typer av företagsstöd.
 • Begränsar begravningar: Australien begränsar antalet närvarande vid begravningar till tio personer, enligt TT/Reuters. I norra Italien, som har svårt att hinna med kremeringarna, sker begravningsgudstjänsten i en tom kyrka, rapporterar SVT. Endast de allra närmaste; makar, barn, föräldrar, får ta avsked utomhus vid graven.

LÄS OCKSÅ: De första hundra dagarna med covid-19

LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.