Efter leveranshaveriet – så ska materielbristen i vården lösas

Text:

Bristen av sjukvårdsmateriel inom fem regioner har lett till ett flertal inställda operationer. Det var i början oktober när Apotekstjänst tog över leveranserna i Uppsala, Dalarna, Sörmland, Västmanland och Örebro som problemen uppstod.

Fokus skrev nyligen reportaget ”Billigast vinner: Därför slutar upphandlingar i haverier” som handlade om ett flertal exempel på upphandlingar som gått snett.

Nu meddelar politikerna i varuförsörjningsnämnden att man ska ha ett extrainsatt möte under tisdagen för att hitta en nödlösning på situationen.

Bland annat tittar man på att ta in fler leverantörer än Apotekstjänst.

– Vid förra mötet gav vi i uppdrag till våra tjänstemän att rekognosera marknaden, för att hitta alternativa lösningar med andra leverantörer som kan avlasta Apotekstjänst. Nu ska vi höra vad de har att säga och sedan fatta de nödvändiga besluten för att ta nästa steg, säger nämndens ordförande Bechet Barsom (KD), till TT.

Även om man hittar nya leverantörer som kan lösa krisen tillfälligt finns inga planer på att bryta kontraktet med Apotekstjänst, enligt TT.

LÄS OCKSÅ: Billigast vinner: Därför slutar upphandlingar i rena haverier