En tuff jävel

Text: Leif Holmkvist

Bild: Janerik Henriksson/TT

»Om det blir en grisig valrörelse är John Zanchi rätt valgeneral, det är en tuff jävel«, säger en av hans tidigare kolleger. Men hans första valrörelse började med att valfläsket rymde. 1998 var han försteombudsman i SSU:s Stockholmsdistrikt, länet som ansågs blått av stadens röda radikala.

Till valupptaktslägret i Böda Sand på Öland hade han, som traditionen bjöd, tagit med en gris, som var ofin nog att rymma redan första dagen.

Att det var en svartblå minigris var extra illa, tyckte Zanchi, »neroazzure« är heliga ord i hans födelsestad Bergamo i Norditalien, där laget framför jaget heter Atalanta och en av klackarna heter svartblå brigaden. Zanchi och hustrun Maria Strandberg är minst lika hängivna Atalantafans som socialdemokrater.

Med tanke på att John Zanchi haft tunga jobb åt partiet i 15 år är doldis ingen överdrift. Han sägs sakna politiska ambitioner för egen räkning, men satt i seklets början i Österåkers kommunstyrelse och efterlyste då »mer rock’n roll i politiken«. Nu bor paret med barn på rödgröna Söder och John ska försöka slå både blå och svarta i valet.

John Zanchi har haft ett dussin jobb på lika många år. Han är partiets »trouble-shooter« som hoppar in snabbt där det behövs, flexibel och kunnig och alltid med en bunt siffror i datorn. Men en person återkommer han gärna till, Carin Jämtin. Han fick sitt första centrala jobb som hennes pressekreterare då hon ännu var biståndsminister. Efter valförlusten 2006 följde han henne till Stockholms stadshus, men gick efter valförlusten 2010 till Andreasson PR. Sedan följde en sejour som pressinformatör på Skatteverket och en tid på PR-byrån Prime.

Sedan Jämtin 2011 blivit partisekreterare lockades John Zanchi snart tillbaka till Sveavägen 68 som opinionsanalytiker och omvärldsbevakare, vilket inbegriper att rota i motståndarnas smutsiga byk. Han har varit politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen och var partiets kommunikationschef då valledaren Nils Vikmång i hast fick ta över avhoppade Emma Lennartssons jobb och Zanchi fick ta över valkampen.

Förutom jobben och välfärden vill han lyfta frågor om trygghet och kamp mot brottsligheten. Migrationspolitiken ska vara »som på Ingvar Carlssons tid« och inte hota välfärdsmålen, då ska integrationen lyckas.

En valgeneral ska också kunna prata i gång ombudsmännen ute i landet, som knappt hört talas om John Zanchi. Där har doldisen nog en del att lära av nestorn Bo Krogvig.

Politik

En tuff jävel | John Zanchi, valgeneral (S)

Snart tillbaka | Anders Ygeman, fd inrikesminister

Politiskt korrekt? Not! | Nyamko Sabuni, hållbarhetschef ÅF

Politikens PR-geni | Gudrun Schyman, partiledare Fi

En officer och gentleman | Henrik Landerholm, ambassadör Abu Dhabi

Alla makthavare hittas här.

Text: Leif Holmkvist

Bild: Janerik Henriksson/TT