För mycket prat

Text:

»Vi sitter inte vid köksbordet längre«, förklarade sverigedemokraternas dåvarande pressekreterare Linus Bylund en gång apropå partiets nya nolltolerans för rasism.

Några år senare har partiet visat sig ha rätt många köksbordspratare kvar. När partiet nu utesluter ungdomsförbundsledarna Gustav Kasselstrand och William Hahne lär Mattias Karlssons uppslagsverk över olika sätt att ogilla invandrare åka fram.

För att vara en rörelse som drömmer om social sammanhållning har den högerextrema rörelsen en enorm förmåga till sönderfall.

Till exempel har vi identitärerna, som sdu anklagas för samröre med. Dessa infiltratörer, som verkar bland annat via sajten Fria tider, inspireras av den franska rörelse som förkastar jämlikhet och drömmer om ett samhälle där man föds in i en identitet som man behåller livet ut. Därmed är de på kant med nazisterna, som tror att man kan bli jämlik genom att tillhöra samma ras. Och nazisterna i sin tur bråkar med counter jihad-rörelsen, eftersom de senare anses liera sig med Israel.

Samma vecka som sverigedemokraterna sorterade bland sina »ideologiska avvikare« förutspåddes sannfinländarna bli regeringsparti. Ett parti där medlemmar kan föreslå saker som att staten ska utreda vilka invandrargrupper som bidrar till den finska ekonomin. Där flera partimedlemmar varit med i Suomen sisu, en sammanslutning som då ville motverka »rassammanblandning«. Inga uteslutningskrav där inte.

Förklaringen, brukar man säga, ligger i att sannfinländarna inte har samma bruna förflutna som sverigedemokraterna. I Finland sägs det att partiledaren Timo Soini är beroende av köksbordspratarna. Annars skulle de främlingsfientliga väljarna inte veta var de har partiet.