Försäkringskassan: Höj barnbidraget – för att minska klyftorna

Text:

Bild: TT

Försäkringskassan: Höj barnbidraget för att minska klyftorna

Om ambitionen är att minska klyftorna i samhället måste barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsstöd höjas mer regelbundet, visar Försäkringskassans genomgång rapporterar TT. Stöden följer inte konsumentprisindex utan höjs genom politiska beslut.

Fokus skrev nyligen om hur ojämlikheten ökar i Sverige. Läs hela reportaget här och kolla hur det ser ut i din hemkommun!

Fem nya fall av coronaviruset i Sverige

Fem nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige. Det rör sig om tre personer i Västra Götaland, en person i Uppsala och en person i Stockholm, enligt Folkhälsomyndigheten. Myndigheten bedömer att det är hög sannolikhet för fler coronasmittade i Sverige efter kontakt med personer som varit i drabbade regioner, men anser att risken för allmän smittspridning är fortsatt låg, skriver Aftonbladet.

Börsfall i virusets spår

Det sker djupa börsfall i coronaviruset spår. Sedan 19 februari har Stockholmsbörsens index fallit med cirka 12 procent och fortsätter falla under fredagens börshandel. Mönstret är detsamma på börser runt om i Europa.

DEBATT

En demokrati kräver fria medier som granskar makten. Moderaternas och Kristdemokraternas tystnad skrämmer när Sverigedemokraterna vill kalla journalister till förhör, skriver Miljöpartiets Isabella Lövin och Amanda Lind på SvD Debatt.

Regeringens förslag om betalningar vid e-handel riskerar att försämra konsumentskyddet. Fakturan är en billig lösning för e-handlare och konsumenter. Regeringens handlingslinje gynnar mest storbankerna, hävdar fem företrädare för e-handelsföretag, bland andra Jarno Vanhatapio, vd på NA-KD och Pär Svärdson, vd på Apotea på DI Debatt.

Redan nu är vården i kris – patienter trängs på akutmottagningarna och vårdpersonalen protesterar. Om coronaviruset sprider sig i Stockholm kommer intensivvårdsplatserna att bli hårt belastade. Högern som styr regionen med Miljöpartiet har misslyckats med att bygga upp en stark vård, skriver Karin Rågsjö (V) och Jonas Lindberg (V) på DN Debatt.