Gårdsägare sköt ihjäl inkräktare – döms till fängelse: »Allvarligt angrepp«

Text:

Svea hovrätt meddelade förra veckan att domen mot den 44-årige man som skjutit en inkräktare till döds fastställs. Trots att man slagit fast att mannen haft ”en omfattande rätt till nödvärn” dömdes mannen till 18 månaders fängelse för grovt vållande till annans död, skriver Dagens Juridik.

För två år sedan hade den avlidne inkräktaren misshandlat 44-åringens inneboende. När inkräktaren senare återvände till gården på motorcykel hämtade 44-åringen sin älgstudsare, laddade den, och uppmanade inkräktaren att lämna hans bostad ett flertal gånger.

Den inkräktande mannen följde inte uppmaningarna och försökte slita vapnet ur 44-åringens händer, varpå ett skott avfyrades. Inkräktaren träffades i bröstet och avled, och han skulle senare visas ha varit narkotikapåverkad.

Hovrätten anser att mannen istället skulle ha kontaktat polis, försökt fly, låst in sig eller ha utnyttjat att de i bostaden var fler än inkräktaren.

– Jag har svårt att se vad hans ska göra annorlunda där och då med de förutsättningar som finns när man blir utsatt för ett allvarligt angrepp i sitt hem av en narkotikapåverkad man, säger 44-åringens advokat, Anders Ericson, till Dagens Juridik.

Han säger också att deras uppfattning är att han inte ska dömas för ansvar, och att de har börjat skissa på ett överklagande till Högsta domstolen.

Domen har blivit uppmärksammad av personer som anser att hovrätten varit för snäva i sin tillämpning av nödvärnsparagrafen.

– Jag har inte tagit del av alla åsikter som uttryckts kring domen, men jag tycker att engagemanget kring domen visar att det borde vara intressant för Högsta domstolen att pröva frågan och komma med ett prejudikat.