Grönt ljus för allsvenskan med krav på tomma läktare: »Nya beslut kan fattas«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Fler döda i covid-19 än registrerat

Antalet avlidna i covid-19 i Sverige är förmodligen högre än de 4 220 som nu har registrerats. Det finns hittills ytterligare 1 000 dödsfall som inte ingår i statistiken utan utgör så kallad överdödlighet.

– En del av de 1 000 kommer att kunna härledas till covid-19. Men hur mycket högre antalet blir vet vi inte, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till Dagens Nyheter.

Grönt ljus för allsvenskan

Elitidrotten får nu grönt ljus av Folkhälsomyndogheten och Regeringen att komma igång med sin verksamhet. Under fredagsmorgonen meddelade idrottsminister Amanda Lind att från 14 juni kan tävlandet ske som vanligt.

Dock kommer arrangemangen ske inför tomma läktare. För allsvenskan för herrar och damer samt superettan innebär det att supportrar uppmanas hålla sig borta från arenornas närområde.

– Om inte detta efterlevs kan nya beslut fattas, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Danmark ger besked om gränsöppning

Danmarks regering väntas i dag ge besked om gränsen mot Sverige öppnas eller inte. För Sverige handlar inte bara om sommarturism och resor, utan om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter, skriver TT.

Från svenskt håll märks en irritation över att danskar kunnat resa fritt över sundet. Danskar har kunnat gå på krogen i Malmö eller njuta av svensk natur medan hemlandet varit nedstängt. Kring Kristi Himmelfärdshelgen rapporterade polisen i Malmö om många danska besökare på restauranger och barer.

Även inom dansk politik är debatten intensiv. Flera oppositionspartier har krävt att man ska öppna mot Tyskland och Norge men inte mot Sverige, något som politiker i Malmö slagit tillbaka mot med argumenterat att dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne.

Stor rädsla på äldreboenden

På över 40 äldreboenden i Stockholm har personal sjukskrivit sig eller avbokat sina arbetspass på grund av rädsla för smitta. Det rapporterar Ekot med hänvisning till en enkät som Smittskydd Stockholm gjort bland chefer på länets boenden.

”Det har varit kaotiskt. Majoriteten av personalen har varit skräckslagna, livrädda för att de själva ska dö, eller att de ska ta med smitta hem”, skriver en verksamhetschef.

I en liknande enkät som gjorts inom Region Sörmland framkommer det att personal inom äldrevården känt liknande oro över arbetet.

I dag ska riksdagen debattera de många dödsfallen i covid-19 på äldreboenden.

Slopad uppskovsränta gäller alla

När uppskovsräntan slopas kommer det att gälla alla, såväl kommande som befintliga uppskov. Det har regeringen och samarbetspartierna enats om, rapporterar SR Ekot.

Den som säljer en bostad med vinst och sedan köper en ny bostad kan välja att skjuta upp betalning av reavinstskatten och i stället betala en uppskovsränta på 0,5 procent. Uppskovsräntan tas bort vid årsskiftet vilket i praktiken innebär att den som säljer sin bostad slipper betala räntan när den lämnar in deklarationen 2022.

UTRIKES

Nationalgardet sätts in i Minnesota

Minnesotas guvernör Tim Walz har nu infört undantagstillstånd och kallat in nationalgardet för att försöka lugna de våldsamma protesterna mot polisens övervåld, rapporterar nyhetsbyrån AP. Protesterna har växt under veckan efter övergreppen på George Floyd som greps av polisen i måndags.

Polisen hävdade att George Floyd gjorde motstånd innan gripandet i måndags – något som inte syns på en närliggande wokrestaurangs övervakningsfilmer från händelsen, rapporterar CNN.

Under torsdagskvällen fortsatte protesterna i Minneapolis och St. Paul i Minnesota efter att 46-årige Floyd dog under ett brutalt polisingripande. Enligt borgmästaren Melvin Cater åkte unga män omkring i ett 20-tal fordon och bröt sig in i butiker, rapporterar lokaltidningen St. Paul Pioneer Press. Fyra poliser har fått sparken efter händelsen med George Floyd.

Polsk Ikea-chef sparkas efter att ha agerat mot homofobiska uttalanden

En Ikea-chef i Polen åtalas för religiös diskriminering efter att en anställd sparkats för homofobiska uttalanden förra året, skriver Reuters. Den ex-anställde ska ha kritiserat Ikeas ställningstagande för hbtq-rättigheter i inlägg på bolagets intranät. Personen citerade bland annat Bibelstycken om homosexualitet och beskrev det som ”en styggelse”.

Ikea säger sig samarbeta med åklagaren för att nå en lösning i ärendet så snart som möjligt. Samtidigt uppmanar ministrar från det styrande partiet Lag och ordning till bojkott av Ikea.

315 000 Hongkongbor kan bli brittiska medborgare

Går Kina vidare med sin nationella säkerhetslag kommer Storbritannien att erbjuda 315 000 Hongkongbor en chans att få brittiskt medborgarskap. Det meddelar brittiske utrikesminister Dominic Raab, skriver Financial Times.

Storbritannien utfärdade särskilda pass till hundratusentals Hongkongbor innan kolonin återlämnades till Kina 1997. Det är dessa passinnehavare som den brittiska regeringen nu vill ge utökade visumrättigheter. Det skulle innebära att de ges rätt att studera eller arbeta i Storbritannien under tolv månader. Och ge dem en väg mot ett framtida medborgarskap.

Läs även om utvecklingen i Hong-Kong i Fokus.

Premier League startar 17 juni

Premier League startar igen onsdagen den 17 juni, bekräftar ligan på torsdagen. Detta förutsatt att alla säkerhetskrav är på plats. Enligt The Telegraph, som var först med att rapportera om nyheten, inleds omstarten med att spela klart omgång 29 med mötena Aston Villa - Sheffield United och Manchester City - Arsenal. Därefter tar omgång 30 vid under helgen från och med fredagen den 19 juni.

Enligt tidningen presenterades schemat i samband med klubbarnas möte på torsdagen. Återstarten sker med Liverpool i klar ledning.

I dag väntas även besked komma om att svenska allsvenska kan inledas under juni.

Dominic Cummings olydighet öppnar för andras

Den brittiska skandalen runt Boris Johnsons centrala rådgivare Dominic Cummings fortsätter. Brittiska poliser berättar nu att det är ett flitigt argument hos dem som poliser ertappar med att bryta de restriktioner som gäller: ”Kan Cummings kan väl jag”, ungefär. Cummings bröt vid flera tillfällen den brittiska nedstängningen, och tog med sig familjen till hans föräldrar i Durham, 40 mil norr om London.

­– Om Cummings kan göra vad han vill kan väl jag göra det också, så säger folk, säger en polisman i London till Evening Standard.

Cummings har sagt att han tänker stanna kvar i premiärministerns kansli och har fått stöd av Boris Johnson.

DEBATT

”Testa fler och smittspåra mer”

Centerpartiet vill se en bredare testning för covid-19 och återuppta den aktiva smittspårningen i samhället. Det skriver den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson på DN Debatt.

Partiet vill också säkerställa att smittkedjan bryts, genom att personer med symptom stannar hemma tills dess att man vet att de inte drabbats av covid-19, samt öka möjligheten för regionala insatser utifrån den sammanhållande nationella strategin.

”När vi nu ser i vår omvärld att det åtminstone tillfälligt är möjligt att trycka tillbaka smittan och därmed minska antalet döda bör vi dra lärdom av det och ändra den svenska coronastrategin. Ytterst är det regeringens ansvar”, skriver Anders W Jonsson i debattartikeln.

”Personalen måste ha trygga arbetsförhållanden”

Det som händer på alldeles för många äldreboenden runt om i landet just nu är inget annat än fruktansvärt. Vi måste utvärdera hur och varför smittan tagit sig in till våra äldre och vad som kunde ha gjorts bättre, skriver tre S-politiker på G-P Debatt inför dagens riksdagsdebatt om coronaproblemen på äldreboendena.

”För att vi ska kunna garantera detta måste vi göra insatser inom flera områden samtidigt. Det handlar dels om att kraftigt förbättra arbetsmiljön för de som jobbar inom äldreomsorgen. Vi behöver se till så att anställningarna är trygga och att lönerna höjs. Så att de som redan jobbar där orkar stanna kvar och så att fler väljer att söka sig dit. Men framförallt så att personalen kan utföra sina viktiga jobb på ett tryggt och säkert sätt både för sig själva och de äldre”, skriver bland annat Anna Johansson (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Stoppa Sverige-bashingen i chauvinistiskt Danmark”

Vi måste stoppa den skruvade patriotismen att allt vi danskar gjort varit fantastiskt. Det är inte givet att vi träffar rätt varje gång, skriver juridikprofessorn Jesper Lau Hansen i danska Berlingske.

”Låt oss därför också stoppa Sverige-bashing. Det faktum att vi nu har öppnat vårt samhälle på samma nivå som svenskarna valde från början, även om det fortfarande finns ett virus och inget vaccin, är ett starkt bevis på att deras reaktion var mer realistisk än vår. Det är tråkigt att behöva erkänna, och vi kan inte veta det ännu, men det är meningslöst att påpeka deras högre dödstal när det är under andra länder med större stängning, när de döda har en medelålder på över 80 och deras infektionsgrad inte högre än vår. Vi har en gammal rivalitet som kan blossa upp till ömsesidig skada om vi i vår iver att genera dem att de inte gjorde vårt val håller våra gränser stängda, även om både deras smittsamhet och deras försiktighetsåtgärder matchar vår. Nordiskt samarbete förtjänar bättre”, skriver han och tillägger:

”Sverige valde en mindre omfattande nedläggning, som hittills har gjort deras ekonomi klarat sig mycket bättre. Att välkomna det faktum att deras ekonomi fortfarande drabbas på lång sikt eftersom deras exportmarknader valde att stänga ned är den typ av chauvinistiska grym som vi kan klara oss utan.