KD-toppar trotsar partiledningen – säger ”nej” till hårdare invandringspolitik

Text:

Bild: TT

Fokus kunde i ett reportage i veckan berätta att det på KD:s riksting i helgen kommer att bli strid om partistyrelsens förslag till ny integrationspolitik. Bland annat är det många i partiet som vänder sig mot ett förslag om försörjningskrav vid anhöriginvandring. En skärpning av partiets nuvarande politik som har majoritetsstöd i partistyrelsen.

Nu skriver elva ledande KD-politiker, flera av dem i partistyrelsen, på DN Debatt att de säger nej till partistyrelsens förslag att ensamkommande barn och unga under 18 år ska vara ansvariga för att försörja sina föräldrar som villkor för att få återförenas med dem här. De skriver:

“Som kristdemokrater ska vi stå upp för varje enskild person för dennes inneboende värde – inte för vad den presterar. Det är lika viktigt oavsett om det gäller en patient i vårdkö, en person i behov av stöd inom LSS eller en medmänniska som sökt och behöver vårt skydd. Den kristdemokratiska rösten behövs i politiken och vi är övertygade om att partiets befintliga linje när det gäller rätten till familjeåterförening bäst värnar en god framtid för barn och unga.”

Bland opponenterna till förslaget finns EU-parlamentarikern David Lega, Liza-Maria Norlin och Lars Thunberg. Något överraskande, inte minst för KD:s högerfalang, är att Lars Adaktusson finns med bland namnen. När han röstades in i KD:s presidium för två år sedan var det tack vare stöd från ungdomsförbundet KDU, som idag räknas till partihögern.

Ett annat namn som lär leda till förvåning i Kristdemokraterna är före detta partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, i dag riksdagsledamot och ordförande i det för KD viktiga socialutskottet.

– Hennes är det mest överraskande och tyngsta namnet på listan. Men även Lars Adaktusson, säger en källa.

En annan källa, som har erfarenhet från regeringstiden med alliansen, säger att debattartikeln kommer att röra upp starka känslor i partiet.

– Det blir hus i, ja, var det nu blir hus i för en kristdemokrat, säger personen.

Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson i KD, försvarar partistyrelsens linje. På Facebook skriver han:
"Mina partivänner skriver att familjeåterförening är bra och önskvärt. Det håller jag med om. Problemet är att dagens system aktivt uppmuntrar den familjesplittring som äger rum när minderåriga skickas i förväg till Europa, ofta på livsfarliga vägar med många gånger hänsynslösa människosmugglare, för att sedan ta sig till Sverige och där ordna med inresetillstånd åt föräldrar och eventuella syskon."
I kommentarsfältet stämmer många kristdemokrater in i Eklinds bild. Inte minst de som står partiledaren Ebba Busch Thor ideologiskt nära. En av dem är Bengt Germundsson, kommunstyrelseordförande i Markaryd och den som ersätter Adaktusson i presidiet efter helgen:
 
"Bra formulerat, Hans! Migrationspolitiken behöver anpassas till vår förmåga att integrera och integrationsarbetet behöver reformeras. Om inte, då riskerar samhällsgemenskapen att krackelera!"