Shakespeare & company

Text:

Bild: scanpix

 Nöjespalatset Cirkus kommer om någon vecka att vara spelplats för den amerikanska dansmusikalen »Rock the Ballet«. Redan på tisdag hålls i samma lokal en, under ytan, nästan lika spektakulär tillställning. Byggjätten Skanskas årsstämma.

De av er som anser att den sistnämnda händelsen inte bör nämnas i samma dramatik­universum som den första är dåligt pålästa om intrigerna i det kejsardöme där Skanska ingår – den så kallade Handelsbankssfären.

I den nya styrelse som aktieägarna ska välja på stämman saknas nämligen ett viktigt namn. Efter mer än ett decennium i byggbolagets styrelse åker nu Finn Johnsson, en gång en av näringslivets allra mäktigaste som ordförande i Volvo, ut.

Bortom flosklerna beror avpolletteringen på de djupfrusna relationerna med huvudägaren Industrivärden, hjärtat i Handelsbankssfären. Som Fokus berättade i ett reportage härommånaden fick Johnsson i fjol släppa Volvo­klubban efter ett bråk med sfären och vd:n Leif Johansson (som sfären för övrigt på onsdag om en vecka kommer att kröna till ny ordförande i Ericsson).

Finn Johnsson sitter i dag även i Industrivärdens styrelse, men lär bli av även med den stolen. Förslaget där publicerades i går torsdag, efter Fokus pressläggning.

Den enes död blir, i kejsardömet Sfären, den andres bröd. Bland de nya furstarna efter Finn Johnsson finns en annan Skanskafigur, dess vd Johan Karlström. I veckan föreslogs att Karlström också ska få bli medlem i verkstadsbolaget Sandvik.

Säg inte att en årsstämma i ett börsbolag inte kan rymma dramatik på allra högsta nivå.