Sjöstedt: V redo att göra upp med M och KD om extra miljarder till välfärden

Text:

Bild: TT

Inför onsdagens partiledardebatt i riksdagen kallade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till en presskonferens där han ställde krav på Socialdemokraterna. Tio extra miljarder kronor till Sveriges kommuner och regioner behövs eftersom Januariavtalet, enligt V, har drabbat skolor, sjukvård och äldreomsorg hårt.

– Vi ser i dag köer på akutmottagningar samtidigt som man pratar om effektiviseringar. Men det är kodord för neddragningar. Regeringen har inte skjutit till pengarna som behövs, sa Jonas Sjöstedt på pressträffen.

Sjöstedt ställde ett ultimatum om att S ska komma med ett besked under onsdagen. Om det inte sker menar vänsterledaren att partiet är redo att vända sig till Kristdemokraterna och Moderaterna för att få fram mer pengar till välfärden. Att vänta till vårändringsbudgeten i april är inte aktuellt.

– Vi är beredda att börja förhandla med KD och M för att inleda något som vi kallar ”operation rädda välfärden”.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallade till en pressträff under tisdagen. Där presenterade han ett ”räddningspaket för välfärd och trygghet” som innehåller tre extra miljarder till vården och 2,6 miljarder till polis och rättsväsende.

– Vi vill prioritera pengarna bättre och lägga resurserna där resurser nu behövs. Det är den kommunala välfärden, när kommuner nu tvingas skäras ned i en begynnande lågkonjunktur. Och det handlar om nya pengar till polisen och rättsväsendet, så att vi får stopp på våldet, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

LÄS OCKSÅ: Här är de viktigaste händelserna under vecka 3