Svep: Peter Hultqvists (S) uppmaning till partiet: »Ta tag i klasskillnaderna«

Text: Redaktionen

Konflikt i fokus vid Ukraina-möte

Konflikten i östra Ukraina är i fokus när statsminister Stefan Löfven i dag träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev, erfar TT.  Mötet sker i skuggan av riksrättsutredningen mot president Donald Trump, där ett telefonsamtal med Zelenskyj spelar en central roll.

Hultqvist tipsar Löfven 

Ta tag i klasskillnaderna. Det är försvarsminister Peter Hultqvists (S) tips till statsminister Stefan Löfven för att få bukt med de vikande opinionssiffrorna. I en intervju i Aftonbladet menar Hultqvist att S måste tydliggöra sin politik, att klassklyftorna måste minska och privatiseringar och avregleringar dras tillbaka.

»Det har över tid blivit för mycket av nyliberala idéer som har fått genomslag i samhällsstrukturen« säger han till tidningen.

Kommuner oförberedda på skyfall

Bara en av tio kommuner i Sverige har en färdig plan för hur de ska hantera skyfall och undvika översvämningar, rapporterar Ekot med hänvisning till en enkätundersökning vid branschorganisationen Svenskt Vatten. Redan nu orsakar skyfall stora skador i samhället och till nästa sekelskifte väntas de bli ännu mer intensiva, enligt SMHI:s prognoser för hur klimatet i Sverige kommer att förändras.

Ny fas i riksrättsprocess

I USA går riksrättsprocessen nu in i en ny fas där åtalspunkterna mot president Donald Trump ska formuleras vid det riksrättsåtal som sannolikt närmar sig. En sammanfattning av vittnesmålen har nu offentliggjorts i en utskottsrapport på 300 sidor, författad av demokraterna.

»Rapporten klargör hur det gick till när USA:s president pressade en allierad som ligger i krig med USA:s fiende Ryssland att gå Trumps smutsiga ärenden« meddelade underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff på tisdagskvällen, erfar Ekot.

Rapporten redogör för den information som hittills kommit fram från vittnen. Men den innehåller även nya uppgifter, som  telefonlistor som visar hur Devin Nunes, senior republikansk kongressledamot, stått i kontakt med Trumps advokat Rudy Giuliani och dennes affärskontakt, som nu sitter häktad för brott kopplade till sin lobbyverksamhet i Ukraina.

Macron står fast vid kritiserat utspel

Under första dagen på Nato-mötet i London gick president Donald Trump till angrepp mot Frankrikes president Emmanuel Macron på grund av Macrons tidigare uttalande om försvarsalliansen Nato som »en hjärndöd allians«. Både Angela Merkel och Donald Trump har riktat kritik mot uttalandet, som Trump kallade »väldigt, väldigt otäckt«, uppger The Guardian. Macron har kritiserat Nato för att inte längre samarbeta i nyckelfrågor, medan Trump sagt sig kunna se en utveckling där Frankrike lämnar Nato. Under det nu pågående Nato-mötet har Trump dock själv mötts av stora protester på Londons gator.

Krav på Trump att fördöma övergrepp

USA måste agera mot Kinas behandling av den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer. Detta enligt ett nytt lagförslag som det amerikanska representanthuset nu har röstat igenom, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

»Uigurernas värdighet och rättigheter hotas av Pekings barbariska agerande« uppger representanthusets talesperson Nancy Pelosi.

Utsläpp bromsar in

Ökningen av koldioxidutsläpp i världen har bromsat in under detta år, enligt en rapport som presenteras under pågående klimatmöte i Madrid, erfar Reuters. Främst gäller det en minskad kolförbränning i USA och Europa. Världen är dock ännu långt från de utsläppsnivåer som krävs för minska den globala uppvärmningen, enligt rapporten.

Debatter:

Trots att en nollvision mot självmord antogs 2008 har antalet självmord legat på samma nivå det senaste decenniet, skriver företrädare för Psykiatrifonden och Suicide Zero på SvD Debatt.

De efterlyser nya krafttag för att genomföra en uppdaterad nationell strategi för att minska självmorden i Sverige. Regioner och kommuner ska instrueras att ta fram lokala handlingsplaner, är ett av deras förslag.

DI Debatt slår Zebulon Carlander, programansvarig för försvarspolitik på Folk och Försvar, ett slag för Nato, som han menar har stärkt sin förmåga på senare år. President Donald Trump får ofta skulden för den politiska kris som Nato genomgår, men denna kris har mer komplicerade skäl, menar Zebulon Carlander.

Både infödda och invandrare anser att tydliga krav bör ställas på språkkunskap, förståelse för samhället och deltagande i arbetslivet. Det visar en undersökning som sex skandinaviska forskare presenterar på DN Debatt. 

»Vår undersökning visar också att invandrargrupper är reflekterande aktörer på samma våglängd som infödda skandinaver när det gäller att slå vakt om medborgarskapet, det vill säga ingångsbiljetten till samhället«, skriver de.