Svepet: Anders Tegnell på CNN – fick försvara Sveriges virusstrategi

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE:

Kravet: Mer stöd till företagen i krisen

Fler och större insatser krävs för att rädda företagen genom coronakrisen, menar Kristdemokraterna och flera andra partier. Nu vill KD ge statliga stöd för att täcka fasta kostnader som exempelvis hyror och leasingavtal. Det rapporterar Ekot.

– Vi ser att vi behöver göra som våra grannländer och ha ett betydligt större stöd för fasta kostnader, baserat på omsättningsbortfall och inte på bransch eller att man har en välvillig hyresvärd. Och vi måste göra det för åtgärderna måste stå i proportion till krisens djup annars riskerar vi långt fler konkurser och långt fler arbetslösa, säger Jakob Forssmed (KD) till Ekot.

Bland annat Liberalerna stöttar förslaget och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson säger att diskussioner förs med finansminister Magdalena Andersson i frågan.

Små elevgrupper på gymnasiet tillåts

Efter påsklovet kommer små grupper av gymnasieelever tillåtas på gymnasieskolorna igen. Men det gäller bara om det verkligen är nödvändigt, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

– Det är fortfarande distansundervisning som gäller, fast med möjlighet för undantag, säger han till TT.

Ändringen görs för att elever ska kunna fullfölja sin utbildning och berör främst elever på program där eleverna undervisas i praktiska moment.

Migrationsverket vill låna ut personal

Migrationsverket har mindre att göra på grund av färre asylsökande och nya rutiner. Nu vill myndigheten låna ut personal till andra mer pressade myndigheter, rapporterar Ekot.

I nuläget kommer "en bråkdel” av asylansökningarna i Sverige från personer som kommer in i landet och söker asyl, säger generaldirektören Mikael Ribbenvik. Antalet nya asylansökningar ligger på ungefär hälften av det normala i nuläget och asylansökningarna kommer främst från personer som redan bor i Sverige.

UTRIKES:

Tegnell i Amerikansk TV

Statsepidemiologen Anders Tegnell medverkade i CNN under natten till tisdagen och svarade på frågor om den svenska coronastrategin som bland annat kritiserats av USA:s president Donald Trump.

Tegnell försvarade beslutet att Sverige inte stängt ner landet helt och hållet med att de svenska restriktionerna sannolikt går att ha längre utan att människor tröttnar.

– Ett av de starkaste skälen till att vi gör så här är att det är väldigt hållbart, sa Tegnell i tv-inslaget.

Sanders backar Biden

För fem dagar sedan hoppade Bernie Sanders av demokraternas primärval. Nu har han beslutat sig för att ställa sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur. Sanders ”vill ena” partiet, sa han i en sändning på Joe Bidens hemsida.

”Ditt stöd betyder väldigt mycket”, sa Joe Biden i samma sändning.

Sanders val kommer att stå kvar på valsedlarna i resterande primärval. Orsaken till det, enligt Sanders, är att han både vill samla fler röster och påverka demokraternas partiprogram.

Över 20 000 döda i Italien

Antalet intensivvårdade och bekräftade fall fortsätter att minska i Italien, men dödsfallen hos coronasmittade har återigen ökat något i Italien. Under måndagsdygnet dog 566 personer enligt officiella myndigheter och totalt har över 20 000 personer i landet dött. Det är näst flest i världen efter USA.

Totalt har 159 516 fall bekräftats i landet.

DEBATT:

Lars Åhlund: ”Regionerna, som driver sjukvården, får bara ungefär 1 procent av vad företagen får i krissatsningar”

På sikt måste regeringen prioritera välfärd och sjukvård före näringsliv, enligt ekonomihistorikern Lars Ahnland som skriver på DN Debatt. Utan välfärdssektorn hade klyftorna i Sverige varit ännu större de senaste hundra åren, enligt en ny studie som ekonomihistorikern hänvisar till.

SOS och PRO:”Ensamma äldre ringer 112 bara för att prata”

SOS Alarm och PRO vädjar till invånarna i Sverige om att fler ska kontakta äldre släktingar och vänner. Ensamhet har gjort att antalet äldre som kontaktar SOS Alarm har ökat senaste månaden, och antalet kopplade samtal till jourhavande präst har ökat med 30 procent jämfört med vad som är normalt.

”Många äldre sitter isolerade. Den ofrivilliga ensamheten är plågsam och ett hot mot hälsan.”, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg och SOS Alarms VD Maria Khorsand på Aftonbladet Debatt.

”Magdalena Andersson överger småföretagarna”

Stora insatser för småföretagarna krävs. Annars riskerar staten både att tappa stora skatteintäkter och att flera småföretagare tvingas lägga ner sina företag, skriver Mats Eriksson, styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund på Expressen Debatt.

”Mängder av småföretagare har nu enorma problem med att överleva sin vardag men ännu större problem med att ta till sig det som ni utlovat. Varje minut är en förlorad minut. Oro för covid-19 och sjukdomens spridning bland nära och kära i kombination med oro för företaget, de anställda och sin egen framtid. Jag undrar i mitt stilla sinne om det var en planerad charmattack, för sedan lämna detta bakom sig med orden vi gjorde allt vi kunde.”, skriver den mycket kritiska Mats Eriksson och saknar satsningar på mindre företag utanför storstadsområden.