Svepet: USA inför inreseförbud för resenärer från Schengenområdet

Text:

Max 500 på sammankomster

Den första person som avlidit av coronaviruset i Sverige hade underliggande sjukdomar och var över 70 år. Region Stockholm misstänker att det rör sig om inhemsk smittspridning.

”Det här är en av de personer där vi inte har kunnat härleda smittan till utlandet, det vill säga att man har haft en viss misstanke om att det kan röra sig om en begynnande samhällssmitta”, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Under onsdagskvällen tog regeringen beslut om att begränsa publika evenemang med fler än 500 besökare efter inrådan från Folkhälsoinstitutet.

”Regeringen är också framöver redo att fatta de beslut som krävs för att få stopp på smittspridningen”, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Stoppet infördes vid midnatt natten mot torsdagen.

”Förbudet gäller tills vidare tills annat besked meddelas. Det gäller över hela Sverige”, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Den som bryter mot det riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader.

Flera partier kräver staten tar över sjuklön

Flera partier öppnar nu för att staten ska ta över kostnader för de anställdas sjuklön under de första två veckorna, rapporterar Ekot. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna är positiva till en sådan ändring.

”Att företagen nu inte drabbas i ett läge som kan utlösa en akut ekonomisk kris är otroligt viktigt”, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Även KD och Centerpartiet öppnar för en förändring. Centerns t f partiledare Anders W Jonsson säger att diskussioner nu förs med regeringen om flera olika förslag.

”Corona kommer minska, men ta fart igen”

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger i en intervju med Expressen att coronavirusutbrottet troligen kommer minska för att sedan ta fart igen.

”Det troligaste just nu är en fortsatt ökning fram till sommaren och sedan blir det förmodligen lugnare. Sen blir det förmodligen en andra våg under hösten och sedan får vi se vad som händer efter det”, säger Tegnell.

Tre partier ställer in riksmöten

Tre partier som skulle haft stora riksmöten de kommande veckorna ställer nu in dem med anledning av coronautbrottet. Liberalerna ställer in sitt riksmöte som skulle hållas i Västerås den 28-29 mars. Kristdemokraterna ställer in sina kommundagar som skulle hållas nästa helg på fartyget Viking Line Cinderella. Moderaterna ställer in sitt Sverigemöte i Örebro som var tänkt att hållas den 20–21 mars

Stor påverkan på idrotts- och kulturarrangemang

En rad stora evenemang och mässor i Sverige tvingas ställa in på grund av coronavirusutbrottet. Sveriges största litteraturfestival, Littfest i Umeå, skulle precis dra i gång men kommer att ställas in.

Ett av Sveriges mest populära vinteridrottsevenemang, SM-veckan, ställs också in, rapporterar SVT Sport.

Flera teatrar meddelar att de kommer att begränsa publikantalet till max 500 personer, skriver Aftonbladet. Det gäller bland annat Dramaten i Stockholm, Malmö Opera och Göteborgs Stadsteater.

Stora internationella evenemang ställs också in i rasande takt. Världens största datorspelsmässa, E3 i Los Angeles, kommer inte att bli av. Konståknings-VM i Kanada nästa vecka ställs också in och bandy-VM skjuts på framtiden. Och arrangörerna diskuterar hur de ska göra med SM-finalen i bandy i Uppsala.

Kvinna häktad för Hjo-mord

En kvinna i 30-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord på en äldre man och kvinna i Hjo. Den misstänkta hittades blodig i söndags och pekade själv ut platsen där de döda fanns för polisen, men hon nekar till mord, skriver DN.

Häktningsförhandlingen hölls på onsdagseftermiddagen i Skaraborgs tingsrätt i Skövde, men den misstänkta deltog via länk från tingsrätten i Göteborg.

UTRIKES

USA stoppar inresande från Europa

President Donald Trump meddelade i ett extrainsatt tal till nationen i natt att USA inför ett inreseförbud från Europa och Schengenområdet i 30 dagar från och med fredag.

”Efter att ha konsulterat regeringens smittskyddsexperter har jag beslutat att införa flera allvarliga, men nödvändiga, åtgärder för att skydda alla amerikaners hälsa och välbefinnande”, sa Trump.

Han antydde i talet att smittan kom till USA från Europa. Inreseförbudet berör enbart Schengenområdet och med Brexit undantas Storbritannien.

Italien stänger allt utom apotek och mataffärer

I ett försök att ytterligare stoppa spridningen av coronaviruset har Italien beslutat att stänga butiker utom mataffärer och apotek. Det meddelade premiärminister Giuseppe Conte i ett tv-sänt tal på onsdagen. Även barer, pubar och restauranger ska hållas stängda, skriver AFP. Bara det senaste dygnet har ytterligare nära 200 människor avlidit i Italien.

Storstängning även i Danmark

Danmark har beslutat att stänga alla skolor och universitet från och med måndag för att hejda spridningen av coronavirus. Beskedet lämnade statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens, skriver danska medier. Alla offentligt anställda som inte bedöms ha samhällsbärande tjänster ska också hålla sig hemma från jobbet från och med fredag och de kommande två veckorna. Från och med måndag för bjuds också folksamlingar på mer än 100 personer.

Joe Biden i klar ledning i demokraternas val

Joe Bidens segertåg rusar allt snabbare mot höstens presidentval – och Bernie Sanders hopp lyser allt svagare. Det är kontentan i flera analyser efter nattens sex primärval i USA, där Biden gick segrande ur fyra av sex delstater.

”Om inget oförutsett inträffar vet nu Demokraterna att Joe Biden kommer bli den som utmanar Trump i november”, skriver Washington Posts Dan Balz, och lyfter främst fram Michigan som en delstat där Sanders inte hade råd att förlora.

Första steget taget i förlängning av Putins presidentskap

Senatorerna i Federationsrådet, det ryska överhuset, har med överväldigande majoritet godkänt de förändringar av konstitutionen som president Vladimir Putin lagt fram. Ändringarna möjliggör bland annat för Putin att sitta kvar efter att hans nuvarande mandatperiod gått ut 2024. 160 ledamöter röstade ja till reformen, en röstade nej och tre avstod, skriver AFP.

Förändringarna måste även godkännas av konstitutionsdomstolen och möjligen även i en folkomröstning, rapporterar SVT.

DEBATT

”Sverige behöver ledarskap i krissituation”

”Om Sverige under virusutbrottet skulle behöva 4 000 intensivvårdplatser anses detta vara ett omöjligt behov att tillgodose. Redan vid ett par hundra virussmittade personer förbereder vissa aktörer sig redan för materielbrist”, skriver Aud Sjökvist, regeringens särskilda utredare av skogsbranden i Västmanland 2014 på DN Debatt.

”All erfarenhet visar att vi i Sverige behöver ett organ eller en funktion, på regeringsnivå, med ansvar och befogenhet att i en krissituation temporärt leda och samordna de operativa insatserna. I kriser behöver folket ett tydligt ledarskap – inte en diskussionsklubb”, skriver Aud Sjökvist.

”Postapokalyptisk betongmisär i DDR-byggnader”

”Att bostadsområdet Viva (på Guldheden i Göteborg) valts till Sveriges bästa byggnad och mottagit Kasper Salin-priset gör att vissa jublar medan andra sätter kaffet i vrångstrupen. I Göteborgs-Posten har arkitekturskribenten Mark Isitt beskrivit dagens arkitektur som "skräp" och kallat Viva för ”feg arkitektur”. Guldheden har begåvats med ”ännu en rad repetitiva skivhus””, skriver Tatjana Joksimović, ordförande i Sveriges Arkitekter och arkitekt SAR/MSA ochJoakim, Lyth, juryns talesperson och arkitekt SAR/MSA på Wingårdhs på Göteborgs-Posten Debatt.

”Ett 20-tal personer (samt några fejkkonton) bombade i flera dagar förbundets kommentarsfält med grova och hatfyllda kommentarer. ”Såna här miljöer är ju direkt omänskliga”, ”värre än DDR”, ”vi alla avskyr er” och ”postapokalyptisk betongmisär” var några av dem. Viva är Sveriges bästa byggnad 2019, en värdig vinnare av Kasper Salin-priset. Vi uppmanar göteborgare och alla andra att inte bedöma huset utifrån ett suddigt foto utan att ta er till Guldheden och besöka Viva. Gärna flera gånger. Ta in hela bilden”, skriver de.

”Inga pengar ska gå till fossilbranschen”

”Svenska pensionspengar går idag till att elda på klimatkrisen och hota människors rättigheter och försörjningsmöjligheter. Det är olagligt, onödigt och omoraliskt. Det måste få ett slut nu!”, skriver representanter från Fossil Free-kampanjen Divestera AP-fonderna i ett öppet brev till Första-Fjärde AP-fonden på Dagens Arena.

”Vi anser därför att de investeringar som idag finns i fossilt skall vara investerade i European Green Deal eller andra omställningsinitiativ med potential att ha stor förändringskraft. Och vi undrar då: När kommer ni att följa lagen om AP-fonder, Parisavtalet och mänskliga rättigheter och se till att era investeringar är helt fria från investeringar i fossilbranschen?”, skriver Johanna Norrbo, Anna Bokström ochAlexander Franzén för Fossil Free-kampanjen Divestera AP-fonderna.