Visselblåsaren döms till skyddstillsyn

Socialsekreteraren Maria Rennerstam larmade om oegentligheter inom socialtjänsten. På ett av socialkontoren ledde det till konflikt med ledningen och slutligen åtal. I dag föll domen mot henne vid Ystads tingsrätt.

Text:

Bild: Stefan Svensson

Socialsekreteraren och visselblåsaren Maria Rennerstam, som Fokus nyligen skrev om, dömdes på tisdagen till skyddstillsyn för brott mot tystnadsplikten samt olovlig förföljelse. För det sistnämnda ska hon även betala skadestånd.

Rennerstam berättade för Fokus om hur hon uppmärksammade flera fall av bidragsfusk, slarv med bidragsutredningar och uteblivna polisanmälningar vid misstanke om bidragsfusk på flera socialkontor. På en av arbetsplatserna, Skurups kommun, stötte hon på patrull då hon ville skärpa kraven vid utbetalningarna av försörjningsstöd.

Det ledde till klagomål från klienterna och reprimander från cheferna för ”otrevligt bemötande”. För att påvisa sin oskuld spelade Maria Rennerstam in ett av samtalen och skickade till kommunen, samt polisen och åklagaren. Det är denna vidarespridning hon nu fälls för.

Hon blev utköpt från sin tjänst vid Skurups kommun och önskade att få ett avslutningsmöte med sin chef, vilket hon menar att hon blev lovad. Men då hon nekades mötet började hon skicka mängder med sms och mejl till chefen och en kollega. Domstolen bedömde att dessa mejl och sms har utgjort upprepade kränkningar i de målsägandes integritet och för detta dömdes hon till olovlig förföljelse. Maria Rennerstam ska även betala skadestånd till de två målsägande om sammanlagt 50 000 kronor.

Maria Rennerstam säger till Fokus att hon vill överklaga beslutet om skadestånd.

Fotnot: Skyddstillsyn innebär att den dömda får vistas ute i samhället och bor hemma, men måste ha regelbunden kontakt med frivården vid bestämda tillfällen under en tidsperiod om minst tre år.

***