Årets innovatör: ”Vi är pionjärer”

Abbas återförening var en önskedröm som få vågade hoppas på.Men digital experimentlust har till sist fått upp abbatarer på scen.

Text:

Bild: Pressbild/Abba

Abba är popgruppen som älskade studion. Det var därför de efter varje skivsläpp tog sig tillbaka till skrivande och skivproduktion. I efterhand kan valet verka självklart, de brände inte ut sig med turnéer utan började direkt arbeta fram material till nästa skiva. Sedan kom musikvideos, nytt då, musikalerna, som gav nya generationer möjlighet att bli Abba-älskare, och allt klarade sig utmärkt utan Abba på scen. Vilket också filmer och krogshower gjorde.

Abba har historiskt skapat nya plattformar för sin musik, så att världens första futuristiska konsert, med de fyra abbatarerna, nu ser ut att äga rum i London den 27 maj 2022 är följdriktigt. 

Juryns motivering:

Många svenskar som har haft möjlighet har under pandemin vant sig att arbeta hemifrån. Men det här året bjöd också på en radikal lösning för en yrkesgrupp som måste möta sin publik. Nu kan stjärnor vara på plats och samtidigt vara någon annanstans. Innovatörerna är en grupp som dessutom över­raskade världen genom att innovera sig själva, när få trodde att de skulle arbeta tillsammans igen. 

Vad är en abbatar?

– Ett sätt att uttrycka en människa digitalt. Man fångar rörelse, till exempel i ansiktet med hjälp av kameror och ljus. Det jobbet gjorde vi förra vintern. Vi hade fyra personer som har kroppar som liknade våra 1979. De studerade våra rörelser och vi använder originalinspelningar av våra röster från då. Publiken ser oss som vi var då, säger Björn Ulvaeus.

Produktionen krävde fem veckor, 160 kameror, 850 animatörer och en koreograf. Och de fyra i arbete iförda dräkter med sensorer.  

– Vi tänkte att föreställningen skulle kunna turnera med oss som hologram, men vi fick byta teknik och nu har vi en musikalisk upplevelse som är starkt känsloladdad.

DE FYRA ABBATARERNA ska uppträda sju dagar i veckan, tillsammans med tio musiker. För det är svårt att köra slut på abbatarerna och musikerna kan alternera. Före­ställningen behöver köras tre år för att täcka kostnaderna för de satsningar som hittills gjorts. Något Björn Ulvaeus kallar galet och en risk av Guds nåde.

Varför gör ni det? 

 – Jag kan bara svara för mig själv, för min del är det rena nyfikenheten, att kunna göra abbatarerna och se vad det blir av det. Vi är pionjärer, ut i det okända. Det är oemotståndligt, jag ville se det ske. Alla i branschen, från Queen till Madonna, undrar vad vi håller på med. Jag kan tänka mig att fler vill göra så här, man blir odödlig.

Det de 1 500 sittande och 1 500 stående åskådarna ser är en sexkantig scen i ena änden av arenan. Framför abba­tarena går kameramän och tar närbilder, som visas på gigantiska skärmar som mäter 10 x 30 meter. Publiken ska få känslan av att Abba är där på riktigt. Abbatarerna pratar med publiken, visar mänskliga känslor, svettas …

Abba kommer att leva för evigt. Hur känner du för att vara odödlig?

– Att vi är odödliga har vi redan visat. Efter 40 år finns vi kvar, även om vi inte varit aktiva. Odödligheten är en biprodukt. Vi var först och byggde den här arenan. Den kanske får vara kvar eller så bygger vi flera. Men odödligheten har aldrig varit något för mig.

Men att hyra ut den till andra artister vill Björn Ulvaeus inte höra talas om. Tekniken är så exakt och komplicerad att det inte går att bara komma dit och uppträda. Och så har borgmästaren i London hyrt ut marken, i ett första skede på fyra och ett halvt år. Går det bra blir arenan en attraktion som Planetariet eller Madame Tussauds. Det kan också bli ett främjande av Sverige. Abba, Ikea och Volvo och nu en odödlighetsmaskin för artister. Sverige är världens mest moderna land, så är det helt enkelt.

ABBA

Om: Ett av tidernas största popband.

Aktuell med: ABBAtars: avatarer av medlemmarna som ska uppträda fyra gånger i veckan i London. Har dessutom släppt en ny skiva. Årets innovatörer 2021 enligt nyhetsmagasinet Fokus jury.

***

Vinnare i samtliga kategorier av Årets svensk:

Årets svensk – ekonomi: Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars

Årets svensk – innovation: ABBA, skapare av abbatarerna