Årets parlamentariker: ”I politiken måste man prata”

Hon valde väg – och drev regeringen framför sig. Årets parlamentarikerär Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar som skickar en passning åt Centern: ”Man måste inte samarbeta med alla, men i alla fall med någon”

Text:

Bild: Sofia Ekström

På förhand såg uppgiften tuff ut. Hon valdes i oktober 2020 och efterträdde Jonas Sjöstedt, en så snäll vänsterpartist att den ideologiska motpolen Annie Lööf betraktade Sjöstedt som en vän på jobbet. Sedan dess har partiet gått fram hårt i sina profilfrågor – och vunnit stora segrar.

De fattigaste pensionärerna har fått mer pengar. Och i somras riktade Nooshi Dadgostar misstroende mot Stefan Löfven sedan regeringen och Centerpartiet utrett frågan om marknadshyror för nyproducerade lägenheter.

Juryns motivering:

Vad betyder det för ett parti att ha nästan 30 platser i riksdagen? Det beror alldeles på. I en turbulent tid när riksdagen åter hamnat i centrum finns många idéer om vilka partier som bör räknas och vilka som inte bör räknas. Att som ny partiledare kastas rakt in i en sådan strid och gå vinnande ur den, är en imponerande bragd. Dessutom en gärning som satt ljuset på att det är riksdagen som är folkets främsta företrädare. 

– Jag vet precis hur det är att växa upp i ett starkt samhälle. Det är det Sverige jag har växt upp i och jag tänker inte medverka till att montera ner det svenska folkhemmet, sa Dadgostar på pressträffen före midsommar där hon anklagade regeringen för att slå sönder den svenska modellen.

ETT HALVÅR SENARE ser den politiska verkligheten annorlunda ut. Miljöpartiet har lämnat regeringen. Magdalena Andersson har valts, avgått och valts igen sedan Vänsterpartiet använt sina mandat för att förhandla fram mer pengar i plånboken till pensionärerna med lägst inkomst. Men partiledaren själv tycker bara att hon gör det partiet måste. I motiveringen till utnämningen till Årets parlamentariker står att hennes gärning satt fokus på att makten utgår från folket.

– Makten ska utgå från folket. Det var det januaripartierna bommade lite. De pratade inte med oss, vilket skapade hela situationen i somras. Det var inte vi, det var de andras partiernas ovilja att sätta sig ner och prata som ledde till den här situationen, säger Nooshi Dadgostar. 

Nu är det inte första gången som Nooshi Dadgostar spelar huvudrollen i en infekterad politisk fråga. Redan under tiden som lokalpolitiker i Botkyrka var hon drivande i att försöka stoppa utförsäljningen av allmännyttan på Albyberget. I egenskap av folkvald i kommunala hyresbolaget Botkyrkabyggens styrelse kunde hon kombinera den politiska kampen med aktivismen på demonstrationerna. Hon gjorde sig snabbt ett namn lokalt och hade tidigare varit uppskattad i toppen av Ung Vänster under mitten av 2000-talet tillsammans med bland andra partiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati och Flammans tidigare chefredaktör Anna Herdy. 

POPULÄR INTERNT SÅKLART, men socialdemokrater suckar i bakgrundsamtal med Fokus över Nooshi Dadgostar. De fattar inte hur V har kunnat göra gemensam sak med partierna till höger för att hindra förslag som läggs fram av Socialdemokraterna. Men Vänsterpartiet ser inte frågan på samma sätt. 

Nooshi Dadgostars strategi har varit att kräva segrar i klassiskt socialdemokratiska frågor för att tolerera den sittande regeringen. Partiets mandat är lika mycket värda som Centerpartiets mandat, även om andra partier velat få det att låta annorlunda. 

– Där har ju Centerpartiet en svår position. De vill inte prata med någon. Det funkar inte i politik. Då måste man sätta sig och kompromissa. Man måste inte samarbeta med alla, men i alla fall med någon, säger Nooshi Dadgostar.

Var det givet för dig att ta striderna? 

– Ja, det är rätt tid att göra det. Det finns en trötthet över privatiseringar och marknadsexperiment, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar

Namn: Mehrnoosh »Nooshi« Dadgostar.

Ålder: 36 år.

Familj: Sambo och barn.

Bor: Liljeholmen i Stockholm.

Aktuell: Vänsterpartiets nästa partiledare som väljs på kongressen vid månadsskiftet. 32 andra vänsterpartister nominerades men tackade nej.

Bakgrund: Föddes när familjen bodde på flyktingförläggning i Perstorp, växte upp i Göteborg.  Föräldrarna var politiska flyktingar från Iran.

Gick med i Ung Vänster som 14-åring, avancerade och blev vice förbundsordförande.

Satt i Botkyrkas kommunfullmäktige 2010–2014 och kom in i riksdagen 2014. Har varit bostadspolitisk talesperson och vice ordförande i Vänsterpartiet. Hon har jobbat som vårdbiträde och studerat juridik på Stockholms universitet.

***

Vinnare i samtliga kategorier av Årets svensk:

Årets svensk – ekonomi: Håkan Samuelsson, VD Volvo Cars

Årets svensk – innovation: ABBA, skapare av abbatarerna