America Vera-Zavala replik på Nalin Pekguls krönika: »Lever i en svunnen tid«

Text: America Vera-Zavala

Bild: TT

2003 är jag kampanjledare för Invandrare mot EMU. Nalin Pekgul är ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet, står i tv och påstår att de – nejsägarna – är »extremister«. Där och då får min tilltro till Pekguls omdöme en rejäl törn. Hon var redan då anförare av det som i dag kallas för »alternative facts«. Inte nog med det, när hon stod där och pekade ut halva befolkningen som extremister var hon väl medveten om att många av dem också var socialdemokratiska kvinnor som hon hade till uppgift att företräda och inte förolämpa.

Samma mönster har Pekgul upprepat med muslimer. Mehmet Kaplan arbetade med mig på Invandrare mot EMU, han skulle senare göra en fin politisk karriär inom Miljöpartiet fram tills han fick avgå som minister, för han var »extremist«. Sedan sparkades socialdemokraten Omar Mustafa för att han var »extremist«. Och muslimernas studieförbund Ibn Rushd borde inte få stöd eftersom de är »extremister.« Och Sveriges Unga Muslimers före detta ordförande Rashid Musa borde inte få plats i offentligheten av samma skäl. Och Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi borde inte få tala i Göteborgs stads lokaler för de är »extremister«. Sist men inte minst, Amanj Aziz, borde inte få stå på Dramatens scen; och nu räcker det inte med att stämpla honom som extrem, nu jämför Pekgul honom med terrorgruppen Ku Kux Klan, vars grundidé var att bränna upp och mörda slavar som blivit fria.

Många av de utpekade muslimerna har försvunnit från offentligheten med hjälp av Pekguls stämplande. Problemet är bara att de inte är extremister. Att det som sägs är lögner blir inte mindre lögner för att de upprepas.

Nalin Pekgul lever kvar i en svunnen tid då muslim och vänster var en dikotomi, då religiösa var intresserade av andlighet och de politiska av revolution. Så ser det inte ut längre. Det är dags att hon uppdaterar sin samhällssyn. Nalin Pekgul definierar sig som muslim, det får hon gärna göra, men hon borde också sluta förolämpa och stämpla andra muslimer med alternativa fakta.

America Vera-Zavala

Här kan du läsa Nalin Pekguls krönika!

Text: America Vera-Zavala

Bild: TT