Smålands nation i Lund: ”Det är så man spyr”

I Fokus nyligen kritiserade Marcus Björk att Smålands nation i Lund har separatistiska möten. Men det har ju den arga högern också, skriver nationsombud Adam Ståhl i en replik.

Text: Adam Ståhl

Bild: TT

De senaste dagarna har den svenska högern varit så arga att man skulle kunna tro att något allvarligt hade hänt.

Man hade kunnat tro att priserna stigit till den grad att vanligt folk knappt har råd med mat och husrum, eller att den svenska yttrandefriheten höll på att nedmonteras till förmån för islamistiska diktatorer och nykonservativa moralister. Man hade kunnat tro att sittande regering aktivt urholkade rättsstaten, eller att samma regering totalt kontrollerades av fascister. Man hade kunnat tro att våra högst uppsatta folkvalda politiker skamlöst ljugit för hela folket under flera månaders tid, och därefter erkänt detta som om det var den naturligaste saken i världen.

Men icke.

Det handlar i stället om artikeln "Vita män är inte välkomna vid möten på studentnation i Lund", skriven av Fria Moderata Studentförbundets tidigare vice-ordförande Marcus Björk. Det handlar om Smålands Nation. En socialistisk studentnation i Lund som haft mage att arrangera en stödträff för icke-vita personer.

Fyfan.

De satt och diskuterade delade erfarenheter av den ökande rasismen och åt lite mat.

Det är ju så man spyr.

Måhända att samma studentnation har evenemang nästan varje dag (ofta över 120 evenemang under en termin). Måhända att dessa evenemang är öppna för allmänheten, (inte bara studenter, utan även för arbetande och arbetslösa). Måhända att träffen i fråga hade ca 10 deltagare (och var uppskattad av dessa). Måhända att såväl Moderaterna som Liberalerna själva använder separatism som organisationsform, genom sina kvinnoförbund.

Det är förjävligt ändå.

Det är ju klart mer rasistiskt än att stänga gränserna och kroppsvisitera vanliga boende i fattiga områden. Mycket skadligare än att uppmana polisen att skjuta skarpt mot demonstranter.

Eller?

Adam Ståhl är Nationsombud vid Smålands Nation

Slutreplik från Marcus Björk:

Frågan om hur mer separatism kan leda till mer inkludering står fortfarande obesvarad. Adam får gärna återkomma med svar på den, men fram tills dess vidhåller jag min åsikt om att det aktiva utestängandet av människor baserat på hudfärg, kön eller sexualitet bara kommer att så misstro mellan människor. För två fel blir ju som bekant inte ett rätt – inte ens på Smålands.

Marcus Björk är skribent och studerar juridik vid Lunds universitet

***