”Kan jag säga till min fru att hon måste gå ner i vikt?”

David Eberhard svarar på läsarens dilemma.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Min fru har BMI över 30 och jag oroar mig över hennes hälsa, men hon tycker bara att jag kritiserar hennes utseende. Vad gör jag?

Den irländske pjäsförfattaren och debattören George Bernhard Shaw hade en framfusig och tämligen korkad kvinna som bordsdam på en middagstillställning. Hennes enda positiva egenskap var hennes vackra yttre. Efter ett tag föreslår kvinnan förtjust att hon och Shaw borde skaffa barn tillsammans eftersom kombinationen av hennes yttre och hans hjärna skulle generera helt perfekta barn. Shaw svarar då syrligt: "Ja men tänk hur illa det vore om det blev tvärtom."

Man kan med rätta fråga sig vad det alls har att göra med din fråga. Jag ser det som en viktig grund för hur vi människor interagerar. Humorn i svaret illustrerar nämligen hur konvenansen ofta står i vägen för sanningen. Jag uppmanar ingen att vara oartig eller rent av oförskämd, men verklig omtanke kan inte hindras av allt för mycket social fernissa. Särskilt inte i förhållande till den man lever ihop med och som man verkligen bryr sig om.

Din partner är uppenbarligen medveten om sin övervikt då hon oroar sig över att det gör henne mindre attraktiv. Försök vara nyfiken på henne. Ställ frågor. Vad är det som gör henne osäker på din kärlek? Om du är orolig för hennes psykiska hälsa, undersök hur hon mår psykiskt. Vad är hennes rädslor? Hur ser hon på sig själv? Vill hon gå ner i vikt? I så fall: Vad gör det svårt för henne att hantera sitt matintag? 

Det finns ingen patentlösning, men mängder av direkt olämpliga strategier. En av dem tror jag tveklöst att du bör undvika: inled inte det problem du vill prata med henne om med ett annat George Bernhard Shaw-citat. 

"Ingen kärlek är mer äkta än kärleken till mat"

Text:

Toppbild: Unsplash