Ekonomibloggen: Fastighetsbranschens Zlatan i en rafflande budstrid

Text:

Bild: TT

"Självsäker, kaxig och rakt på sak. Inte konstigt att han kallas för fastighetsbranschens Zlatan", sa en förvaltare tidigare år efter ett möte med honom.

Dr Ilija Batljan har en säregen profil i näringslivet – han är en av börsens få verkställande direktörer som har disputerat. Den framgångsrika politikerkarriären har inte heller fallit i glömska. Men det är under de senaste årens framfart i fastighetsbranschen som han väckt uppmärksamhet, nyfikenhet och – bland somliga – även avundsjuka.

Det mest uppseendeväckande har kretsat kring bolagsbygget: hur snabbt kan ett fastighetsbolag växa?

Samhällsbyggarbolaget i Norden (SBB), med grundaren och vd:n Ilija Batljan i spetsen, visar att man på ett par år kan gå från en idé till att bli den näst största aktören. Om den senaste affären går igenom, vill säga.

I tisdags lade SBB bud på det norska fastighetsbolaget Entra, som har en fastighetsportfölj värd 50 miljarder. Med den affären kan SBB:s fastighetsportfölj växa till hela 131 miljarder kronor – vilket innebär att man hamnar strax bakom marknadsledaren Balder, med sina 151 miljarder.

Helt given utgång är det inte. Denna morgon blev det ju klart att SBB:s konkurrent Castellum också lagt ett bud på Entra och har redan köpt 8 procent av aktierna i bolaget från norska staten. Castellums huvudägare Rutger Arnhult låter alltså inte fastighetsbranschens Zlatan dribbla bort alla.

Erik Selin, huvudägare till Balder, tycks också fundera på att lägga bud. Det talas även om att Blackstone kan vara intresserade.

Det är alltså upplagt för en rejäl budstrid om Entra.

Ilija Batljan har tidigare visat prov på att få svåra saker att se lätta ut. Som i fjol när SBB, med en portfölj värd 30 miljarder, lyckades han driva igenom förvärvet av den större konkurrenten Hemfosa, med ett fastighetsvärde på 40 miljarder. Knappt har den affären smälts förrän Entra gjorde entré.

Att växa snabbt har varit en ledstjärna för Ilija Batljan, vilket han också utvecklade i en intervju med Fokus i våras.

SBB motiverar sitt bud på Entra med att en allt större fastighetsportfölj skapar synergier, ökar hyresintäkterna, bättrar på kreditbetyget och därmed sänker finansieringskostnaderna. Det lönar sig att vara stor, men är också ett uttryck för att riskaptiten i sektorn inte avtagit – trots allt osäkrare utsikter för konjunkturen.

Ilija Batljan fäster sina förhoppningar till att SBB:s bud med en större kontantandel ska framstå som mer attraktivt för Entras aktieägare; SBB erbjuder 21 miljarder kronor i kontanter.

Många jag träffat på senare tid, efter att de läst Fokus-intervjun med Batljan, har ställt frågor på samma tema: Vad driver Batljan? Är det att bli riktigt rik?

Ilija Batljan har själv svarat ganska svävande på detta. Att han vill ge tillbaka till samhället, ungefär. Jag tror att han har en hel del gemensamt med fotbollens Zlatan, som beskrev sin drivkraft i en intervju häromdagen:

"Det är nu jag ska visa att jag kan, att jag ska, att jag vill. Det är den pressen jag lägger på mig själv, och det är den utmaningen... När det är så svårt och man ändå lyckas... Den känslan man får tillbaka då – det går inte att beskriva den."

Med andra ord kommer även ett nederlag i budstriden om Entra inte att hejda Batljans stora ambitioner för SBB. Det är nog vad som framförallt oroar fastighetsprofiler som Erik Selin, Rutger Arnhult och Hans Wallenstam, som alla lagt mer än 20 år på att skapa sig ledande positioner i den svenska fastighetsbranschen. Budstriden om Entra ska framför allt ses som ett försök att vinna sig lite tid, för att bättre förstå sig på den här nya spelaren.

Läs fler inlägg i ekonomibloggen här!