En massa investeringar

Text:

Tofte är en liten ort vid Oslofjordens inlopp. Med bil är Svinesundsbron och Sverige bara en dryg timme bort.

Nära i geografin. Men i medvetande och nyhetsförmedling kunde avståndet inte vara längre. Den katastrof som nyligen har drabbat de 3 000 invånarna i samhället är närmast okänd på den här sidan om gränsen. Detta trots att det är vi svenskar som ligger bakom.

Toftes stolthet har varit dess pappersbruk. På orten har tillverkats pappersmassa i över ett sekel. Det största bruket har sysselsatt cirka 300 personer, alltså nära 10 procent av befolkningen, och varit försörjning och framtid för långt fler än så. Men inte längre. Under juli och augusti ska fabriken packas i containrar och skeppas över jordklotet till nya asiatiska ägare.

I maj i fjol kom chockbeskedet. Brukets ägare, den kooperativa svenska skogskoncernen Södra, hade misslyckats att hitta köpare till anläggningen och valde nedläggning och försäljning av delarna. Beslutet följdes av protester och är fortfarande ett öppet sår i norsk ekonomidebatt.

Så sent som i förra veckan fanns svarta rubriker i affärstidningen Dagens Näringsliv om att brukets chef fått stora ersättningar, trots nedläggningen.

Nedläggningar av nordiska pappersbruk har vi fått vänja oss vid de senaste åren. Kris för tidningsbranschen och billig råvara från andra världsdelar är väl spridda förklaringar. Men det är inte hela sanningen.

Faktum är att den nordiska skogsindustrin mår ganska bra. Marknaden för så kallat grafiskt papper faller visserligen handlöst. Men det kompenseras av ökad efterfrågan på mjukpapper till hygienindustrin samt olika typer av förpackningskartong. E-handeln är ju en ansenlig konsument av wellpapp. Dessutom har hungern internationellt efter den långfibriga, slitstarka nordiska pappersmassan varit förvånansvärt stor.

Framtidstron gör att flera skogsföretag de senaste månaderna har offentliggjort omfattande utbyggnader. Mellan januari och april kungjorde svenska skogsföretag investeringar på totalt över fem miljarder kronor. Detta enligt siffror från branschorganisationen Sveriges Skogsindustrier, som publicerades i veckan. Rapporten visar en sammantaget hyfsat välmående skogsindustri, där utvecklingen för just massaindustrin lyfts fram som särskilt ljus.

Den stora massanyheten kom i februari. Då offentliggjordes det att bruket i Värö, utanför Varberg, ska byggas ut för att nära fördubbla sin kapacitet. Investeringen är på fyra miljarder kronor som leder till hundratals nya arbetstillfällen i och i anslutning till anläggningen.

Värös ägare är Södra, alltså samma bolag som lägger ned i Tofte. Huvudanledningen till nedläggningen i Norge är alltså inte vikande efterfrågan på pappersmassa. Enligt Södra självt är det främsta motivet det högre kostnadsläget i Norge och därmed sämre lönsamhet.

I Sverige, däremot, ser Södra ljust på framtiden. Härom veckan kom ännu en Södrasatsning. Bolaget ska investera 700 miljoner kronor för ökad massaproduktion i blekingska Mörrum.

Södra är inte ensamt om massafebern. Börsnoterade Billerud Korsnäs har på senare tid meddelat utbyggnader för 180 respektive 450 miljoner kronor i massa- och kartongtillverkning i Grums och Gävle. I februari berättade finska UPM om en utbyggnad av sin massatillverkning i Kymi, för motsvarande 1,4 miljarder kronor. I slutet av april drämde konkurrenten Metsä till med en tiomiljardersinvestering i en ny massafabrik i Äänekoski.

Gemensamt för alla dessa projekt är nationaliteten. Investeringarna görs i de länder där företagen har sina huvudkontor. Ett faktum som invånarna i Tofte lär vara smärtsamt medvetna om.