LO tog emot maffiapengar

LO sålde en semesterort till italienska maffian till kraftigt underpris. Nu uppdagas att LO fick betalt med illegala pengar – efter ett Trustor-liknande upplägg.

Text:

Toppbild: ROBIN HALDERT/TT

Toppbild: ROBIN HALDERT/TT

LO investerade på 1960-talet i två semesteranläggningar i Italien, Riva del Sole och La Serra. Där kunde organisationens ­medlemmar njuta av semestrar till rimligt pris. År 2014 såldes dock La Serra, vackert beläget vid kusten nära Neapel, till vad som ansågs vara ett kraftigt underpris. Oberoende värderare uppskattade värdet till 140 miljoner kronor. LO sålde för 4,1 miljoner.

Affären var usel, men det räckte inte. Polis och åklagare anade snart att något var skumt. Köparen var en affärsman i 40-årsåldern med kopplingar till den napolitanska maffian, den så kallade Camorran. »Det handlar om en semesterby med 220 villor som sålts för 400 000 euro. Värdet borde vara 14 miljoner euro. Då står det klart att det ligger en kriminell organisation bakom« sa kammaråklagare Domenico Musto till Dagens Nyheter år 2018 när oegentligheterna först uppdagades.

Och efter flera års utredningsarbete av både det italienska och svenska rättsväsendet riktas nu åter strålkastarljuset mot affären. Förra veckan beslagtogs hela La Serra-komplexet på begäran av allmänna åklagaren i staden Santa Maria Capua Vetere, strax norr om Neapel.

»Genom att använda sig av falska tekniska rapporter med syfte att underskatta värdet på turistanläggningen och genom att använda illegala pengar, kunde [köparen] säkra övertagandet av en av de största och mest kända turistanläggningarna på den domizianska kusten«, skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

I förundersökningen framkommer att köparen inte bara betalade ett pris som var en bråkdel av marknadsvärdet. Han misstänks också ha gjort affären med illegala pengar och på ett illegalt sätt. Enligt åklagaren finansierades affären genom att köparen sålde tomter inne på anläggningen innan han ens ägde den.

Säljaren LO vill inte längre kännas vid La Serra eller den dåliga affären och menar att det är ett avslutat kapitel för organisationens del.

– För vår del är det här avslutat efter vår försäljning. Vad som därefter hände, det är klart att det var olyckligt, men det hände efter att vi hade slutfört försäljningen, säger Jens Lundberg, pressekreterare på LO.

LO uttalade sig även 2018 i Affärsvärlden.

– Verksamheten gick med förlust i många år. Det gick inte att få den att gå runt. Då valde man att avyttra den, kommenterade LO:s kanslichef Annika Nilsson.

Hon var då ordförande i Riva del Sole, moderbolag till La Serra-komplexet som alltså såldes. Nilsson hade tagit över ordförandeklubban i säljarbolaget efter Wanja Lundby-Wedin, som var ordförande när affären gjordes 2014.

Men flera frågetecken kvarstår i denna historia. Till exempel varför styrelsen inte gjorde någonting. Att det pågick konstigheter på La Serra var nämligen ingen hemlighet. Personal hörde av sig direkt till styrelseledamöterna Wanja Lundby-Wedin och Kjell Ahlberg och vädjade om hjälp. Resultatet blev omplaceringar eller uppsagda avtal. Expressen skrev om personal som hotades och kränkta gäster. Och i ett brev till styrelsen från en gäst, som Affärsvärlden tog del av, berättades om en ny platschef på La Serra som förstörde gästernas semester:

»Vi blev väckta mitt på natten av högt tv-ljud från direktörens hus, tv fanns utomhus så att det ekade i hela vårt hus och vi kunde ej somna om tills filmen han tittade på tog slut. Detta pågick i 3 nätter i rad. Trots att vi klagade på hög ljudnivå i receptionen – ingenting hände. Den 4 natten blev vi väckta klockan 3 på natten av en fest i direktörens hus. Mycket folk – extremt hög ljudnivå – berusade röster – skumma samtalsämnen.«

Följden blev förstås att gästerna flydde, beläggningen föll och verksamheten gick allt sämre. Tills den till slut uppvisade de minussiffror som Annika Nilsson talade om och som var bakgrunden till att LO sålde. La Serra är klassad som hotellanläggning och de 220 villorna på området fick därför inte säljas styckvis.  Ändå renoverade köparen husen och sålde det ena efter det andra. Och nu har det alltså framkommit att dessa illegala försäljningar påbörjades redan när LO fortfarande ägde La Serra, varefter likviderna användes för att betala LO. Upplägget påminner lite om det sätt som bedragare använde för att köpa börsbolaget Trustor på nittiotalet. Den gången betalades köpet med pengar från Trustors egen kassa, något som är strängt förbjudet.

Varför tillät styrelsen att tomterna styckades av?

– Det skedde utan att vi visste det, säger Jens Lundberg på LO.

Detta är anmärkningsvärt då köpare till de avstyckade husen började dyka upp på La Serra ett helt år innan LO sålde anläggningen. I Affärsvärldens artikel från 2018 berättas att det redan i augusti och september 2013 stolpade in folk som hävdade att de hade köpt hus där.  Mycket märkligt, tyckte de anställda, som frågade platschefen vad som pågick.

»Ingenting«, löd svaret.

»Säg bara att det inte är sant.«

Men nya spekulanter och nya tomtägare fortsatte att dyka upp och med tiden började även den blivande köparen visa sig allt oftare. Det innebär att det fanns en platschef som ett helt år i förväg kände till att LO:s tomter olagligen styckades av och såldes utan att varken han, vd:n för moderbolaget, Carluccio Castelli, ordföranden Wanja Lundby-Wedin eller styrelseledamoten Kjell Ahlberg reagerade. Enligt uppgift till Fokus är platschefen numera avliden.

LO sålde sin semesteranläggning La Serra för 400000 euro trots att den värderades till 14 miljoner euro. Foto: Lotta Dinkelspiel.

Styrelsen anser för sin del att köparen presenterades som respektabel och att styrelsen gjorde en gedigen due diligence av det företag som köpte La Serra. Först gjordes en finansiell analys och sedan en kontroll hos skattemyndigheten som intygade att det köpande bolaget inte hade kopplingar till organiserad brottslighet. Men någon kontroll av den enda person som stod bakom bolaget gjordes inte, enligt Affärsvärlden. Det trots att han startade företaget i oktober 2014 i samband med köpet från LO.

Den 6 oktober 2014 fick moderbolaget Riva del Soles vd Carluccio Castelli en fullmakt av ordförande Wanja Lundby-Wedin att genomföra försäljningen av La Serra. Den gav honom i princip full frihet att agera precis som han ville. Kanske är det skälet till att Carluccio Castelli än i dag sitter kvar som vd för Riva del Sole. Det var visserligen han som genomförde den dåliga affären, men i fullmakten står att det i efterhand aldrig kan »åberopas några brister«.

Och på LO är förtroendet för honom grundmurat. 

– Ja. Det är inget som varit upp till diskussion, säger Jens Lundberg.

***

Fokus har både fördjupning och daglig nyhetsuppdatering i de viktigaste samhällsfrågorna – teckna din prenumeration här.

Text:

Toppbild: ROBIN HALDERT/TT