Svårt och dyrt att binda elpriset

I södra Sverige kan elen bli dubbelt så dyr i vinter. Och för den som vill ha el till fastpris är det både betydligt dyrare och svårare än förra året att få ett avtal.

Text: TT

Bild: Johan Nilsson / TT

Elmarknaden förutspår en mycket dyr vinter för boende i södra Sverige. På grund av de volatila priserna och osäkerheten på elmarknaden är det nu färre bolag som erbjuder el till fastpris. Enligt Energimarknadsinspektionen (EI) hade villaägare i södra Sverige 270 fasta avtal att välja mellan i juni månad 2021. I juni i år hade antalet erbjudanden minskat till 93 – en minskning på drygt 65 procent.

– Förmodligen är det så att risken i att erbjuda fastprisavtal är högre i område 4 och det är därför flera av handlarna som är aktiva där inte erbjuder det, säger Jerker Sidén, analytiker på EI.

Antalet fastprisavtal har även minskat drastiskt i hela Sverige – i juni i år hade hushållen i genomsnitt 54 procent färre fastprisavtal att välja mellan, jämfört med juni 2021.

Elnätsbolaget Eon är ett av alla bolag som har minskat antalet tillgängliga avtal. Fastprisavtal som sträcker sig längre än ett år erbjuds inte längre – läget på marknaden är helt enkelt för osäkert, säger Emma Tronarp Trawén, elhandelsavsvarig på Eon.

– Om vi bedömer att vi inte kan prissäkra oss själva på marknaden så klarar vi inte heller att erbjuda det till våra kunder.

– Ju längre avtal desto osäkrare och mer svårbedömt blir det. När vi då ska prissätta upplever vi att det blir väldigt svårt att avgöra vad som är rätt pris till kunden, fortsätter hon.

Tills vidare erbjuds fastprisavtal som sträcker sig i ett år, men även det alternativet kan tas bort om läget blir svårare. Prisökningen för de bundna avtalen har också ökat avsevärt, säger Tronarp Trawén.

– Elpriserna och riskerna har ökat, det är mer svårbedömt, och då behöver vi, som alla bolag, ta höjd för de risker vi ser framåt.

Det finns en gigantisk osäkerhet på elmarknaden, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, och många bolag som tills nu erbjudit fastprisavtal har "råkat illa ut".

– Förut pratade man om prisskillnader mellan olika timmar som kunde vara 20–30 öre. Nu pratar vi istället om kronor.

– Vi är i en helt annan värld, en annan kontext vad gäller att förutsäga riskerna på marknaden, fortsätter han.

Under det senaste året har elbolagen lärt sig att det är väldigt riskabelt att erbjuda fastprisavtal, säger Thorstensson, och det är därför färre erbjuder det.

Att välja mellan fast och rörligt elpris är lite som att att välja bolåneränta, säger Thorstensson.

– Om man har fast avtal så har man sålt risken till någon annan, som då tar betalt för den.

Det viktigaste är att utgå från sig själv och sin egen ekonomi när man väljer avtal, säger Jerker Sidén.

– Om man inte vill riskera att få de här pristopparna eller inte har möjlighet att påverka sin förbrukning de månaderna när topparna kan komma kanske det kan vara rätt att ta ett fastprisavtal, även om det är dyrt.

Oavsett vilket avtal man väljer är det viktigaste att se över sin elkonsumtion. I synnerhet om man värmer upp huset med el, då uppvärmningen står för den största delen av elräkningen. Allra värst drabbas de 261 000 svenska hushåll som enligt Energimyndigheten värmer upp huset med direktverkande el.

– Prisskillnaderna är så pass stora och prisnivån är så pass hög att man i varje läge bör fundera över sin elanvändning, säger Thorstensson.

***