Efter 13 förlustår: Vinst för Fokus

Text: Redaktionen

»En framgång för kvalitetsjournalistik«, säger Viveca Ax:son Johnson, ordförande i Nordstjernan som är huvudägare till Fokus.

Sedan starten 2005 har tidskriften Fokus, som ägs av FPG Media AB, kämpat med årligt återkommande förluster. 2017 slutade med -4 950 000 kronor.

Claes de Faire är chefredaktör och vd på Fokus sedan januari 2017:

»Vi har ett riktigt duktigt gäng som arbetat mycket hårt för att lyckas med den här omställningen. Det handlar både om att vi sparat som att vi moderniserat förlaget och lyckats införa helt nya betallösningar. Fokus visar att det går att driva ett litet förlag med kvalitetsjournalistik mot lönsamhet. Nu ska vi tillåta oss att fira en dag och sedan börjar det hårda arbetet att lyckas med samma sak även 2019.«

»Syftet med Fokus är att fylla ett behov av kvalificerad berättande journalistisk analys. För detta tror jag många är beredda att betala. Jag gratulerar redaktionenoch hela Fokus till framgången«, säger Viveca Ax:son Johnson.

Fokus har tilldelats flera utmärkelser för sin journalistik. 2018 hedrades Fokus med utmärkelsen Årets omslag på Tidskriftsgalan.