»Även små barn förstår«

Text:

Bild: Virginia Mayo/TT

Vad tycker du, Jonas Eriksson, om det?

– Jag provade när jag dömde VM och tycker att sprejen är bra. Flaskan är lätt att bära med sig och den är pedagogisk och smidig att använda. Det gör det enklare för både spelare och åskådare. Det blir så tydligt att även små barn förstår.

De allsvenska domarna ska i år ta krafttag mot filmningar. Är det ett stort problem inom svensk fotboll?

– Alla avskyr filmningar och all form av fusk smakar illa. Just i Sverige så tror jag inte att filmningar är ett större problem i dag jämfört med för 15 år sedan när jag började döma. Men inom internationell fotboll finns en tendens att det blir allt vanligare och därmed finns risken att det sprider sig hit.

Svenska Fotbollförbundet ska även testa gröna kort under barn- och ungdomsmatcher. Blir det aktuellt även på senior-nivå?

– Nja. Fotbollen är väldigt långsam och konservativ och alla förändringar tar lång tid. När seniorer spelar krävs det lite mer bestraffningar. Men på ungdomsmatcher tror jag att det är bra med ett positivt domarskap, inte bara ett bestraffande. Ett grönt kort ska kunna delas ut till någon som visar ärlighet och god sportsanda.

Hur påverkar Zlatan Ibrahimovics verbala påhopp på en fransk domare häromveckan läget för domare generellt?

– Alla vuxna runt en fotbollsplan måste alltid tänka på hur de beter sig, både när det gäller kroppsspråk och ordval. Det gäller förstås även fotbollsstjärnor som Zlatan. Men fotboll är passion och känslor, och då är det viktigt att kunna be om ursäkt om man gjort fel. Det tycker jag att Zlatan gjorde bra.

Hur har domarnas situation förändrats sedan du började döma?

– Fotboll engagerar så enormt många fler människor i dag. Det skrivs mer och fler går på matcher samtidigt som konkurrensen blivit tuffare och mer pengar är inblandade. Vi domare tycker det är positivt att användningen av kameror ökar, det gör vårt jobb lite lättare. 

Fakta | Jonas Eriksson

Herrallsvenskan i fotboll drar igång den 4 april, damallsvenskan den 12 april. Jonas Eriksson är domare på både svensk och internationell nivå. Förutom Allsvenskan dömer han även Champions League-, EM- och VM-matcher.