Bernie Sanders populärast bland amerikaner i Sverige: »Driver nya frågor«

Text:

Bild: TT/pressbild

– Det skulle kännas konstigt att inte delta, säger hon.

Hur kommer det sig att du kan rösta i det amerikanska primärvalet?

– Jag har dubbelt medborgarskap eftersom jag är uppväxt i Pennsylvania och en av mina föräldrar är amerikansk medborgare. För ett och ett halvt år sedan blev jag medlem i demokratiska partiet, mest för att få kontakt med democrats i Göteborg. Jag följer primärvalet nära och har många kompisar i USA. Det skulle kännas konstigt att inte vara en del av det.

Var röstade du?

– Jag kunde välja på att rösta i Pennsylvania eller i Democrats abroad-gruppen. Jag vill göra min röst så hörd som möjligt men visste inte var den skulle väga mest, så jag gick på det sociala i känslan att gå och rösta fysiskt på Norra Allégatan, där Democrats abroad hyrt en möteslokal.

LÄS OCKSÅ: Demokraternas jakt på en utmanare till Trump

Varför vill du rösta i primärvalet?

– Jag bor här nu och tar examen som civilingenjör på Chalmers i juni, men min pappa och två syskon med familjer bor kvar i USA. Jag har många vänner där och funderar ibland på att flytta tillbaka. Då spelar det roll vem som är president.

Vem vill du se utmana republikanernas Donald Trump?

– Jag röstade på Bernie Sanders. Jag vill ha en progressiv kandidat, en som vill driva nya frågor. När jag röstade den 3 mars hade inte så många droppat av, men han lyckades få folk som inte brukar rösta att faktiskt gå ut och rösta. Jag tycker det är ett av USA:s största problem: att folk inte tror att det är någon idé att göra sin röst hörd. Så den som lyckas öka valdeltagandet får jag stort förtroende för.

Du är ju inte den enda USA-demokrat i Sverige som röstat på just Sanders. Här fick han 65 procent av rösterna mot 22 procent för Joe Biden. Varför är Sanders så populär i vårt land tror du?

– Många amerikaner som flyttar till Sverige delar våra värderingar eller antar våra värderingar under sin tid här. Då betyder välfärdspolitiken mycket, som sjukvården och gratis utbildning, vilket är Sanders stora frågor. De känner väl att: detta har vi sett, vi vet att det funkar i Sverige och att det är bra.

Runt 40 000 amerikaner som bor utomlands har röstat i de demokratiska primärvalen. Av dem har Bernie Sanders fått 58 procent av rösterna och Joe Biden knappt 23. I Sverige genomfördes valen 3-10 mars.

LÄS OCKSÅ: Trumps nya värsta fiende: En ekonomi i fritt fall