David Eberhard: »Sveriges diagnos är en masspsykos«

Text:

Vem är du?

– Jag är en psykiater från Skåne och arbetar till vardags som verksamhetschef och överläkare på Prima Vuxenpsykiatri i Liljeholmen. Jag har alltid skrivit, som ung mycket poesi och romaner. Men jag hade vare sig tillräckligt med talang eller ork. Jag gillar att träna och har spelat fotboll, såväl i läkarlandslaget som författarlandslaget, men är inte särskilt bra på det heller.

Din första text tar avstamp i en badmintonförlust, vad är du bra på egentligen?

– Jag är bra på att skriva debattböcker och se samtiden ur ett fågelperspektiv. För över tio år sedan skrev jag »I trygghetsnarkomanernas land« som blev en bästsäljare. Den handlar om vårt överdrivna säkerhetstänkande och jag satte en psykiatrisk diagnos på staten Sverige. Jag liknade det vid ett »nationellt paniksyndrom«. I uppföljaren konstaterar jag att liknande fenomen kunde ses som rättvisetänkande.

Hur skulle en reviderad diagnos på Sverige se ut i dag?

– Om jag ska vara elak är det en masspsykos. Det är så mycket konstigheter med alla möjliga saker. Alltifrån manligt och kvinnligt till hur snälla vi ska vara i olika sammanhang, fast vi i själva verket är kravlösa – en form av snällhetssekt.

 Är det så vi kommer att lära känna dig?

– Jag tänker skriva om samhället utifrån ett psykiatriskt eller psykologiskt perspektiv. Jag ser hur vi människor och våra makthavare fattar beslut som inte alltid är de mest rationella.

Du är en erfaren krönikör, beskriv din stil.

– Jag målar med bred pensel och är ofta raljant och överdriver saker genom att dra fenomen till sin spets. Detta trots att jag förstått av förståsigpåare att det sättet att skriva är platt, meningslöst och gammaldags reaktionärt. Alltså helt i min stil som en vit, heterosexuell, medelålders man.