Drougge (M): Våra idéer är liberala

Text:

Bild: Riksdagen

Grattis, du hamnade på en silverplats. 

– Tack, det är roligt. Och kul att de motiverade det med mitt arbete för tjänstemannaansvar.

Hur högt siktar du inom politiken?

– Jag vill påverka samhället och det gör jag gärna inom politiken, men även utanför. Såklart vore det en dröm att få bli minister. Men partiledare går inte riktigt att svara på, då ska man vara redo att bli statsminister. Där är jag inte i dag.

I det här numret (#46) har vi ett reportage om Moderaterna där det talas om att Bohmanprojektet håller på att spricka, stämmer det?

– Nej, jag tycker att alla i Moderaterna är väldigt fokuserade på att verkligen få fram att vi är ett liberalt och konservativt parti. De liberala frågorna har i den här valrörelsen inte fått lika stort fokus. Det betyder inte att mindre viktigt för oss som parti och att de idéerna är mindre viktiga. Det kan vara det som en tänkbar konflikt i partiet kan handla om, att vi ses som ett mer konservativt parti än tidigare. Men våra idéer är inte det.

Vilka är era idéer? 

– Vi utgår från de samhällsproblem som är störst just nu. Och där handlar det om att alla i samhället ska få ta del av arbetsmarknaden, kunna arbeta, utvecklas och bli vilka de vill. I dag ser vi stora framgångar för vissa och ett stort utanförskap i våra förorter. Där behöver vi mer av jämställdhet och mer av de liberala värderingarna – de ska vara tillgängliga för alla i samhället. Det är som det Ulf Kristersson pratar om. Vi behöver ihop den splittring som samhället har där klass, klan och kön inte spelar någon roll.

Hur är stämningen i partiet efter att Ulf Kristersson i veckan blev nedröstad som statsminister?

– Det är klart att man är besviken. Jag hade hoppats på en alliansregering ledd av Ulf vid det här laget. Men jag tror fortfarande inte att det är omöjligt att vi får det. Sonderingsuppdraget går vidare och det finns fler statsministeromröstningar kvar. I partiet upplever jag en trygg och sammanhållen känsla där vi kanske mer än på länge är många som sluter upp bakom Ulf som partiledare.

Fakta | Ida Drougge

Politisk karriär: Andra mandatperioden. Tidigare varit kommunpolitiker på Lidingö mellan 2011–2014 nämndordförande.

Annan karriär:  Filmproducent om slöseri med skattepengar och opinionsbildat åt Slöseriombudsmannen.

Ålder: 28 år.

Familj: En man och en dotter.