»Jag fick en flaska bubbel av Stefan«

Text:

Bild: Scanpix

I partiledardebatterna i riksdagen, där du ersätter Stefan Löfven eftersom han inte är riksdagsledamot, försöker du svara som honom eller som dig själv?

– Jag tänker inte så mycket på vad Stefan skulle ha sagt eller vad jag skulle ha sagt. Jag tänker framför allt på vad som är viktigast att debatten handlar om. Har man inte bestämt sig för det från början så finns risken att man går från debatten och känner att vi pratade om allt annat än det vi borde ha pratat om.

Önskar du att det var du alltid?

– Nej, jag tycker att det är väldigt bra som det är. Det fanns de som sa att det inte var en fördel att Stefan inte sitter i riksdagen. Jag tror det är en fördel för socialdemokraterna. Vi har ju olika bakgrund och erfarenheter. Stefan har sin bas i exportindustrin och har jobbat väldigt mycket med näringslivsfrågor. Jag har mer jobbat med utbildningspolitik och forskningsfrågor. Vi kompletterar varandra väl, är lite olika generationer, lite olika bakgrund.

Fredrik Reinfeldt kallade Jimmie Åkesson »dagens sosse« i debatten. Vem var dagens moderat?

– Haha, det vet jag inte. Han var väl förvånad över att också sverigedemokraterna nu tycker att det är ett problem att man har försämrat a-kassan så mycket. Jag tror moderaterna fortfarande är debattens moderater.

Vem av partiledarna är svårast att möta?

– Jag tycker att Jan Björklund är den som är rappast i repliken. Ibland skarvar han en del också, men man märker att han gillar och trivs i debattformatet. Där får man alltid vara på sin vakt. De borgerliga skarvar lite med siffror och vrider och vänder en del på saker och ting som jag kanske inte riktigt tycker för debatten framåt utan som är ett sätt att sätta en bild av vår politik som vi inte riktigt har presenterat.

Du fikade med den politiska ledningen efteråt. Hur lät recensionen?

– Till mig sa de att det var bra i alla fall. Jag fick en present av Stefan. En flaska bubbel. Han tyckte att jag och min fru förtjänade det efter debatten.