»Jag vill ha världens bästa minne«

Text:

– Jag tycker egentligen om alla grenar men min favoritgren är ändå abstrakta bilder, att återge bilder på slumpmässiga former. Det krävs mycket fantasi för att se de bilderna, som föreställer olika bläckklumpar, en faktisk form. Det blir som när man tittar upp på himlen när det är sommarlov och föreställer molnen som olika saker.

Du är rankad som den som har det fjärde bästa minnet genom tiderna. Vad är ditt mål?

– Målet är att bli rankad som världens bästa minne – det är det jag siktar på. Jag är inte riktigt där än men jag närmar mig. Jag hårdsatsar nu inför VM för att verkligen utmana världsmästarna. För en månad sedan fick jag också det näst bästa resultatet i en av grenarna och mindes 15 kortlekar på en halvtimme. Det krävde mycket koncentration under lång tid så det rekordet är jag rätt stolt över.

Har du ett gott minne i vardagen också?

– Jag är ganska tankspridd av mig men om jag vill minnas något då kan jag göra det. När jag väl väljer att använda mig av teknikerna, till exempel om jag ska handla, då minns jag väldigt bra. Mitt minne är något jag har tränat upp, alla kan få ett fantastiskt bra minne vilket är rätt häftigt. Det kan låta lite flummigt men tekniken går ut på att man gör om saker till bilder och historier som på så sätt gör exempelvis tråkiga siffror roligare och mer minnesvärda.

Har du något tips för att komma ihåg exempelvis vänners födelsedagar?

– Just födelsedagar är svåra. Det är lätt att memorera vilka datum folk har födelsedag, men sen gäller det ju att man kommer att tänka på detta just den dagen då personen fyller år och det hjälper minnesteknikerna en tyvärr inte med. Det bästa är nog att bara skriva upp det i kalendern.

Förresten, minns du vilken fråga jag ställde först?

– Jo, det var vilken min favoritgren är och varför.