»Oscarsstatyetten ska sticka upp ur handväskan«

Text:

Bild: Love Larson

– I många andra filmer finns inget facit. Figurerna kan se ut lite hur som helst, det spelar egentligen inte så stor roll. I vårt fall har vi verkligheten som facit. Alla vet hur en gammal man ser ut. Att sminka en ung person gammal är det svåraste man kan göra.

Hur gör man för att ta på sig masken?

– Den består av tio olika delar, som limmas ihop. Det är lite som att lägga pussel, fast bitarna överlappar varandra. Masken tar 4,5 timme att ta på sig och en timme att ta av. Nästa morgon måste man tillverka en ny mask och sätta på den i ytterligare 4,5 timme. Sammanlagt gjorde vi det 30 gånger under inspelningstiden.

Hur känns det nu?

– Det känns otroligt mäktigt. Tänk att bara cirka femton svenskar genom tiderna har Oscarsnominerats.

– Jag visste att vi låg bra till. En vecka före nomineringen var vi en av sju som fick presentera det vi gjort. Då fick jag se konkurrenternas jobb och tycker utan tvekan att vi gjort det bästa sminkjobbet. Man ska också veta att våra konkurrenter har ett hundratal personer på sina sminkavdelningar. Vi har fem.

– Vi vill förstås ha en Oscar med oss hem, men jag tror tyvärr chanserna är små. Det var proffsen som nominerade oss, nu ska flera tusen personer i Akademien rösta. De har alla sett konkurrenten »Mad Max«, bara några få har sett oss. Därför tror jag »Mad Max« vinner.

Hur höga klackar ska du ha på dig?

– Ganska höga, jag tror de är sex centimeter. Jag ska öva att gå på dem i veckan. Jag vill inte vricka foten eller vingla till på röda mattan.

Om du vinner, hur tar du hem statyetten?

– Den ska jag ha i handbagaget. Den ska sticka upp lite ur handväskan, så att alla kan se den.

Fakta | Fem frågor

Eva von Bahr har tillsammans med sin man Love Larson nominerats till en Oscar för bästa smink/mask i Felix Herngrens »Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann«.