Björn Söder (SD) : »Praxis gäller inte längre i riksdagen«

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Du blev ju bortröstad, är du bitter över det?

Nej, för min egen del så är det inget som jag själv tycker något om. Nu är jag tillbaka i riksdagsgruppen till fullo och det ska bli kul att jobba med riksdagspolitik. Men för partiets del är det tråkigt att praxis inte har följts och att vi inte får behålla den posten.

Var det inte lite väntat?

– Jo, det var det. Politik är lite grann som ett pokerspel. I och med att vi beslutade oss för att stödja Andreas Norlén (M) förstod jag några dagar innan omröstningen att Socialdemokraterna skulle hämnas. Och det gjorde de.

Men gäller ens praxis nuförtiden med tanke på hur ni och de andra partierna agerat?

– Nej, nu gäller inte det längre. Vi bröt praxis för fyra år sedan vad gäller budget och då var de andra partierna vansinniga på oss av den anledningen. Sedan visar de andra partierna att det inte var så viktigt och då handlar det ändå om de högsta ämbetena.

 Ni röstade ju på Moderaterna, hur är det i linje med sedvänjan?

– När det gäller talmansposterna finns det ingen praxis att luta sig tillbaka på. Tidigare var det två block som stod mot varandra, i dag finns tre block där ingen kan bilda regering.  Vi analyserade situationen och landade i att Ulf Kristersson (M) hade större chans att bilda regering jämfört med Stefan Löfven (S). För de vice talmansposterna har verkligheten inte förändrats jämfört med de tidigare valen. I och med situationen som uppstått finns det inga överenskommelser om praxis i riksdagen.

Vad får det för konsekvenser?

– Det kan försvåra arbetet i riksdagen. Ta till exempel hur det fungerar i utskotten och när partierna deklarerar sina ståndpunkter, lägger reservationer och säger vilka man stödjer. Det som kan ske är att ledamöter struntar i att deklarera och i kammardebatten helt plötsligt stödjer en annan reservation. Det är alltid lättare om man spelar korten som de ska så allt kan flyta på så smidigt som möjligt. Men sådant behöver man inte förhålla sig till nu.

Fakta | Björn Söder

Politisk karriär: Andra vice talman i riksdagen förra mandatperioden, gruppledare för SD 2010 – 2014 och ledamot i riksdagen sedan 2010. Var partisekreterare i partiet 2005-2015

Annan karriär: Technical management assistant på Unilever, projektanställd Skånemejerier  

Ålder: 42 år

Familj: Sambo, två barn och ett bonusbarn.