»Vi åkte 62 berg-och- dalbanor på två veckor«

Text:

Bild: Björn Larsson Rosvall

– De är individer, alla är olika. Helix, förra årets nyhet på Liseberg, är fantastisk! Det händer mycket, den är mjuk, lång och har bra fart. Det bästa är när banan anpassar sig efter miljön och terrängen den är byggd i. Andra åker man en gång och aldrig mer, man måste sköta om en berg-och-dalbana annars blir den ryckig och obekväm.

Vad ser du fram emot för nyheter i år?

– Nästa stora projekt i Sverige är Wild Fire på Kolmården, men den öppnar inte förrän nästa år. Den ska bli Europas längsta träbana, 1 300 meter lång. Över huvud taget står sig Sverige väl om man ser till antal berg-och-dalbanor per capita.

Vad gör en åkfantast på sin semester?

– Jag och familjen reser mycket med vår berg-och-dalbane-klubb. Vi campar runt om i Europa, ofta får vi speciella öppettider och kan åka hur mycket vi vill när nöjesparken har stängt. Ett år var vi i USA i två veckor. Vi besökte 14 parker och åkte 62 berg-och-dalbanor.

Vad gör ni mer på resorna?

– Vi grillar tillsammans på kvällarna och pratar härliga berg-och-dalbane-minnen. Nu har jag ju en familj som vill göra annat ibland också, ligga på stranden till exempel. Vilket jag tycker är överskattat, men man får anpassa sig.

Hur förbereder man sig för en bra upplevelse?

– Man besöker en park på en söndag under för- eller eftersäsong, då får man valuta för pengarna. I juli köar man bara. Jag tycker att man ska åka flera gånger och sitta på olika ställen. Börja gärna tidigt på morgonen när banan är nyvaken och kör sista åket framåt kvällen när alla lager är varma. Om det kommer ett fint sommarregn blir det perfekt, då går det ännu lite snabbare.

På lördag den 25 april öppnar både Liseberg och Gröna Lund för säsongen.