»Vi kan få förlamade att gå«

Text:

Bild: Mattias Ahlm/SR

– Jag tänkte berätta om hur vi kan bota cancer och få förlamade att gå inom en överskådlig framtid. Det borde väl intressera de flesta.

Hur då?

– Vi utvecklar läkemedel som med hjälp av nanoteknik hittar direkt till en tumör. Man laddar alltså nanoskal med cellgifter som inte sprids överallt i kroppen utan går på det sjuka området. När man behandlar med cancer-läkemedel är det ofta en fråga om att avväga biverkningar och verkningar, eftersom kroppen inte tål för mycket cellgifter. Med riktad behandling blir den mycket effektivare.

Och de förlamade som ska resa sig upp och gå?

– Det handlar om ryggmärgsskador som gör att vi tappar kontakten med en del av vår kropp. Nerver gillar inte ärrvävnad och kan inte ta sig över det skadade partiet på egen hand. Med hjälp av nanopartiklar kan nerverna få hjälp att växa över ärr-vävnaden och -skapa en brygga som kopplar samman nervbanorna på nytt. Vi har redan sett vid djurförsök hur förlamade möss och råttor har börjat gå. Jag vill berätta om allt det fantastiska nanoteknik kan göra.

Det låter som om den kan rädda världen?

– Tja … Den kan i alla fall ändra mycket till det positiva. Nanotekniken kan påverka de stora problemen med en åldrande befolkning. Och den kan hjälpa till med energitillväxten som behövs för att tredje världen ska komma ikapp vår utveckling utan att utarma icke-förnybara energislag.

Vad har du själv för relation till Sommar?

– Jag långspringer och har i år tränat inför Stockholm Marathon. Då har jag lyssnat på flera hundra sommarprogram. Min favorit är nog Bea Uusma. När hon berättade om hur Anna Charliers hjärta lades ned i Nils Strindbergs grav gick en rysning över hela min kropp.

FAKTA | Fem frågor

Maria Strømme är professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet. Hon debuterar som sommarpratare i augusti. Sommar i P1 börjar sin säsong den 20 juni med Lena Olin.